Kakjakten! (Rabén & Sjögren)


Fakta:
Antal spelare: 2- 4 spelare
Ålder: Från 6 år
Speltid: ca 20 minuter
Innehåll: 36 ingrediensbrickor, 4 ugnsbräden, 4 recept, reglerna skrivna på askens baksida

Det här är spelet för dig med baktankar, haha. Vitsigt på sitt sätt, men här finns inga kluriga spelmoment. Du skall helt enkelt bara dra fram de spelbrickor som avbildar de ingredienser du behöver för att kunna baka ditt recept. Den som först hittar rätt redskap och saker att blanda ihop vinner.

I Kakjakten förser sig 3-4 spelare med varsitt spelbräde i form av en ugn som rymmer 3 x 3 brickor. Det innebär att man försöker baka varsin godsak. Spelar man på två kan man välja att sköta en eller två ugnar var. Två ugnar betyder såklart att man skall baka två saker. Vart och ett av de fyra recepten i spelet Kakjakten är olika och fullt fungerande om du bara letar upp riktiga ingredienser! Du kan baka Hallonvulkaner, Kokostoppar, Rulltårta och Vaniljdrömmar. I spelet kräver varje recept nio olika saker, alltid en mix av bakredskap och saker att ha i bunken…

Samtliga 36 saker som behövs finns var och en på en kvadratisk pappbricka. Blanda dem alla och lägg dem mitt på spelbordet framför er. Turas om att dra brickor och försök hitta de som visar saker som matchar de som ingår i ditt recept. Du får fortsätta dra brickor så länge du hittar rätt…

De nio saker som hör till Vaniljdrömmarna (ljusblått recept) finns på lika många ljusblå brickor. Motsvarande ingredienser finns i samma antal för rött, gult och grönt recept. Somliga saker såsom strösocker, mjöl, smör och vaniljsocker kan ingå i flera av recepten. Då får spelarna förstås bestämma om man måste hitta exakt rätt färgad bricka för att göra rätt, eller om det går bra att närma sig segern med t.ex. Smör eller Mjöl i valfri färg, dvs. tillhörande ett recept vilket som helst.

Spelupplägget är som du hör busenkelt. Blanda spelbrickorna och dra dem en i taget, vänd dem och se om där visas något du behöver. Behåll brickan eller lägg den tillbaka… Spelbräden och brickor håller god kvalitet, det rör sig om kraftig papp med tydliga illustrationer. Ja, Kakjakten är ett helt okej barn-/familjespel.