K2: Broad Peak (rebel.pl)


Fakta:
Antal spelare: 1-5 spelare
Ålder: 8+ år
Speltid: 60 minuter
Innehåll: Dubbelsidigt spelbräde, 30 poängbrickor, 12 snögrottebrickor, 20 bonusbrickor för att ha besökt båda öst-väst-sidor av berget i scenario Broad Peak Traverse, regler
Konstruktör: Adam Kaluza

Expansionen Broad Peak gör kanske inte K2 till ett så värst mycket bättre spel men med små medel erbjuds variation och utökad livslängd. Här kommer ett dubbelsidigt spelbräde med nya bergsmassiv att ta sig an, därtill regler för nya sätt att spela på dessa, en samling småbrickor och ja, kanske inte så mycket mer. Fast gillar du K2 skall såklart detta tillbehör komplettera grundboxen, inget snack om det!

Ena sidan av det nya spelbrädet erbjuder ett högt och smalt berg att klättra på. ”Race to the top” heter scenariot och här är det både trångt om utrymmet och ont om tid. Javisst, flera rutor rymmer t.ex. endast två pjäser även för spel med tre deltagare (som precis som vanligt hanterar två klättringsexpeditioner var samtidigt) så här kan en ett par pjäser effektivt blockera vidare passage eller tvinga andra att spendera många förflyttningspoäng.

Det är också så att klättringsäventyret är över efter bara fem använda väderbrickor istället för de vanliga sex, så allt avslutas 3 omgångar snabbare. Därmed skall även somliga spelkort avlägsnas innan spelstart. Därtill är även tälten inte längre tillåtna!

På den här utflykten får man istället gräva snögrottor som kostar ett eller två förflyttningspoäng beroende på höjden man befinner sig på. I en snögrotta får endast en pjäs plats och dessa grottor existerar i 2 dygn, innan de faller samman om ingen spenderar nya poäng på att reparera dem.

Scenario 2 heter Broad Peak Traverse och är som namnet antyder ett brett bergsmassiv med tre toppar att bestiga. Utmaningen i att kunna nå alla tre utspridda i bredd innan expeditionen är över är nog större än när det gäller att komma upp till allra högsta punkten. Japp, det är klurigt värre att hinna både uppåt, nedåt och dessutom till båda sidorna.

Du kan såklart låta dina båda klättrare ge sig upp på olika sidor av bergsmassivet men nu är endast ett tält tillgängligt för spelaren att bruka för endera pjäsen. En expedition får klara sig utan! Träffas klättrarna kan dock en av dem betala en poäng för att ta över tältet från den andra och föra det vidare...

Beroende på antal spelare ligger det också högar med 4-8 små poängbrickor intill de tre topparna. Bonuspoäng fördelade enligt principen först till kvarn, mest poäng såklart till den som kommer först/tidigt. (Inte mycket ära i att vara den fjärde eller femte expeditionen på toppen, eller hur?) Därtill finns möjligheter att hämta hem ytterligare bonusbrickor om en och samma klättrare lyckas nå vissa nyckelrutor på både öst- och västsidorna av bergsmassivet.

Ett snabbt race till toppen på kort tid är skoj, en klurig utmaning i ett berg med tre toppar utspridda på spelbrädets andra sida likaså. Snögrottor och poängbrickor funkar också helt okej. Nu kan man såklart testa nytt genom att också kombinera somligt med spelplanerna från grundboxen, välja fritt ett, två eller inga tält, spela med eller utan snögrottor, med eller utan poängbrickor osv...

Det är klart att man kunde önskat sig ännu mer av Broad Peak; en dubbelsidig spelplan till, nya väderbrickor, utrustningskort, möten med snömonster, nåja... Men man kan inte få allt och de här nyheterna i lådan livar upp utan att krångla till det eller förändra för mycket. Kort sagt en absolut nödvändig låda att införskaffa om du njutit av det grundboxen har att erbjuda.