Jungle Speed (Asmodee)


Fakta:
Antal spelare: 2-80 deltagare
Ålder: 7+ år
Speltid: 15 minuter
Innehåll: 80 spelkort, trähantel, förvaringspåse, regler
Konstruktörer: Thomas Vuarchex och Pierre Yakovenko

De 80 korten blandas och fördelas jämt mellan deltagarna, därefter ställs trähanteln (totem) mitt på bordet framför spelarna. Eventuellt överblivna kort placeras under hanteln och kommer senare att plockas upp av någon förlorare.

Målet i Jungle Speed är att vara först med att bli av med alla sina kort. Allra först har man dem staplade i en hög framför sig. Ett kort i taget vänds upp och spelas ut (framför sin draghög) och bildar en kasthög med använda kort. För att kunna vinna måste du inte bara spela dig igenom din draghög utan måste också lyckas få en motståndare att ta korten i din draghög. Så länge du har några kort överhuvudtaget framför dig är du fortsatt med i spelet!

I tur och ordning vänder spelarna upp ett nytt kort och lägger det överst med bildsidan upp i sin kasthög. Det är här det festliga och stressiga i Jungle Speed kommer in. Man måste hela tiden veta vilket eget kort man har uppvänt framför sig och samtidigt bevaka alla de nya kort som vänds upp.

Så fort som någon annans kort matchar ditt befinner ni er båda i en duell där ni så snabbt som möjligt skall försöka att greppa trähanteln mitt på bordet. Vinnaren blir av med korten i sin kasthög och det blir därmed duellens förlorare som plockar upp dem och sina egna kastkort till sin draghög. Det innebär såklart att en spelare kommit lite närmre segern och en annan lite längre ifrån… Eventuella kort som sedan tidigare ligger under hanteln (totem) tar förloraren såklart också!

Det svåra här är att i stridens hetta uppfatta kortens symboler korrekt. I grunden är det ointressant vilka färger korten har, det är i första hand identiska symboler man skall hålla uppsikt efter. Och symbolerna består förstås av olika cirklar och blixtar och pilar och stjärnor och snören som ibland kan se rätt lika varandra utan att för den skull vara just det. Det finns naturligtvis ett straff för den som tar totem i ett felaktigt läge!

För att ytterligare försvåra spelet finns det speciella kort som ändrar förutsättningarna för en stund. Ibland stannar kanske spelet upp och alla skall SAMTIDIGT vända upp varsitt nytt kort. Det innebär naturligtvis att det kan skapas flera olika matchande dueller på en gång om ni är många som spelar… Skapligt stressande och bara en kan vinna totem…

Något kort kan innebära att alla skall försöka nå totem så snabbt som möjligt. Vinnaren får lägga sin kasthög under totem och förhoppningsvis se korten gå till en annan spelare senare…
En annan typ av kort ändrar reglerna så att det nu är kortfärgen som skall överensstämma och inte symbolerna. Ja, Jungle Speed är ett synnerligen fartfyllt, enkelt partyspel. Vänd bara fram ett kort och var beredd att kasta dig fram för att greppa trähanteln…

Ett plagiat på Jungle Speed med andra kortillustrationer men i princip med exakt samma spelupplägg heter Jungle Jam.