Istanbul: Mokka & Bakschisch (Pegasus Spiele)


Fakta:
Innehåll: 6 bräden för nya platser i staden, 8 tavernabrickor, 18 bonuskort, 20 stadshuskort (med text på engelska/tyska i den här utgåvan), 30 säckar kaffe, bakschisch-bricka, barriär med tillhörande bricka, kaffehandlare, ark klistermärken, 5 rubiner, regler (engelskt häfte, tyskt häfte)
Konstruktör: Rüdiger Dorn

Det finns mycket mer att se och göra i Istanbul än vad du kanske hann upptäcka vid ditt senaste besök i staden. Fick du t.ex. smaka på kaffet? Och kände du någonsin behovet att muta någon för att få det du ville? Ja, i den här expansionen är det av namnet att döma kaffe och mutor i fokus...

Att spela med de här extra komponenterna innebär att staden (spelytan) växer. Du adderar fyra helt nya platser att besöka; stadshuset, tavernan, kafferosteriet och själva kaffestugan. Därtill kommer grundspelets brickor för värdshuset/härbärget (Caravansary) samt vagnmakarens plats (Wainwright) i nya versioner.

I Kafferosteriet betalar du med pengar/träkuber/spelkort för att komma över de små bruna träpjäserna föreställande säckar med kaffe. Gästar du kaffestugan lämnar du ifrån dig nämnda kaffesäckar i utbyte mot de rubiner du vill åt för att vinna hela spelet.

Tavernan och Stadshuset erbjuder dock så mycket mer. Ja, på Tavernan väljer du en av tre spännande saker;

1. Betala en slant för att få lägga ut en barriär mellan två butiker någonstans i staden. Du får genast utnyttja effekten av vad en av de båda butikerna kan erbjuda. Samtliga andra spelare är dock tillsvidare förbjudna att passera över barriären och måste därmed spendera fler drag och mer tid på att gå runt.
2. Betala fyra kaffesäckar och antingen 3 gula kuber eller 1 vardera av röd/blå/grön som ett slags muta till någon på tavernan. Du får i utbyte en rubin, och exakt vad du skall lämna för kuber i betalning varieras växelvis från gång till gång.
3. Alternativ 3 på tavernan är att i likhet med besök i grundspelets stora och små moskéer köpa dig en av två olika typer av brickor. Du betalar med kaffe och priset stiger för varje bricka som någon annan spelare köpt före dig. Du får dock ingen rubin om du inhandlat båda brickorna från den här platsen, men tavernabrickorna är å andra sidan riktigt förmånliga i sig.

Den ena (Förflyttningsbrickan) låter dig istället för att gå 1-2 steg med din köpman och assistenterna, röra dig valfritt antal steg i en rak linje genom staden. Ja, plötsligt kan du i ett enda drag komma från ena sidan av staden till den andra, upp till hela fyra brickor bort. (Du får dock inte passera en ev. utplacerad barriär, om det inte var du som la den på plats).

Den andra tavernabrickan att köpa (Mötesbrickan) gör det helt gratis att utnyttja tjänsterna från Guvernören, Smugglaren och/eller Kaffehandlaren om du skulle stöta på dem någonstans. Även det en synnerligen generös förmåga att ha spelet igenom. (Kaffehandlaren erbjuder förresten förstås i linje med Guvernören och Smugglaren en möjlighet att få extra kaffe!)

Så långt Tavernan. Nu till stadshuset där än fler möjligheter står till buds. Gå hit, få en säck kaffe samt två stadshuskort (Guild Cards). Lämna sedan tillbaka ett kort (av de du just fått eller ett stadshuskort du har sedan tidigare). Stadshuskorten är kraftfulla spelkort med riktigt generösa förmågor och erbjudanden; du får kaffe, pengar, rabatter på somligt, träkuber, dubbla actions på något ställe osv. Om du tyckte att bonuskorten var bra är dessa ännu bättre.

Men, till skillnad från de vanliga bonuskorten används de inte på samma sätt, nej skall ett stadshuskort användas så ersätter det helt din vanliga spelrunda. Du flyttar alltså inte på din köpman, besöker inga nya platser, får inga nya möten med andra spelare eller andra bonuspjäser. Kort sagt, du står kvar där du är men utnyttjar effekten av ett stadshuskort istället.

Du får i det här paketet 20 olika stadshuskort att njuta eller skrämmas av, dessutom 18 nya bonuskort (2 vardera av 9 olika typer) att mixa med de från grundboxen, som om inte allt nytt kring kaffet vore nog. Tydliga regler får man också. Nu spelar man alla partier först till 6 rubiner oavsett hur många spelare som deltar, staden har ju vuxit lite. Allt detta nya passar dessutom lika bra vid spel på två som med flera deltagare. Ja, detta är en riktigt härlig expansion som det blir svårt att inte vilja spela Istanbul med framöver.