Intrige (Amigo)


Fakta:
Antal spelare: 3-5 deltagare
Ålder: 12+ år
Innehåll: 150 sedlar i olika valörer, 5 x 4 spelkort, 5 x 8 släktingar, en ö-bricka, spelregler
Speltid: 45 min
Konstruktör: Stefan Dorra

Det är din uppgift att hitta bra anställningar till dina åtta arbetslösa släktingar. Du sköter också familjeföretaget och kan erbjuda jobb till fyra personer. Tyvärr säger reglerna att du inte får anställa en släkting, så du måste skicka dina familjemedlemmar till dina motspelare för jobb. Dina motspelare som skall ta emot dina släktingar skickar såklart sina anhöriga till dig. Tyvärr är antalet arbetssökande många och arbetsplatserna begränsade.

I varje släkt finns bland de åtta personerna 2 läkare, 2 författare, 2 präster och 2 forskare. Varje arbetsgivare kan bara ta emot en person med respektive yrke så det råder således hård konkurrens. I kampen om ett avlönat arbete är dessutom allt tillåtet. Den som kan förhandla sig till en plats är att gratulera och självklart är mutor absolut nödvändiga. De fyra tjänsterna som skall tillsättas hos varje deltagare ger dessutom olika stora ersättningar. Alla kan erbjuda platser som vardera ger 1000, 3000, 6000 och 10000:- i lön.

Alla spelare skickar iväg sina släktingar till valfri motspelare, ett par stycken per omgång. Finns lediga platser och man är ensam om att inneha ett visst yrke måste man få jobb. Om inte, är det upp till den anställande att bestämma vem som skall få en viss plats; vem av den nye sökande och den som redan har tjänsten eller vem av två nya personer som söker samtidigt? Det är här mutorna kommer in. Det är bara att slanta upp stora summor för att ens släkting skall få ha kvar jobbet eller få ett nytt. För varje spelvarv som påbörjas där en viss person redan har en anställning får man pengar motsvarande tjänsteplatsens lön (1-10.000:-). Men i varje omgång skickar man alltså ut nya släktingar så de redan anställda utmanas hela tiden. En släkting som mister ett befintligt arbete eller inte ens får ett jobb är genast borta ur spelet……Därmed minskar raskt en spelares möjligheter att få inkomst och naturligtvis vinner spelaren med mest pengar när allas släktingar kommit i spel (eller åkt ut) efter ett antal omgångar.

Så, enkelt uttryckt, erbjud dina motspelare feta mutor för att få ha dina släktingar i arbete på de mest värdefulla platserna. Samtidigt erbjuder de förstås dig pengar för att du skall bjuda deras släktingar på välavlönade arbeten. Reglerna säger dock att det står varje spelare nästintill helt fritt att placera de arbetssökande där det passar sig, och det oavsett storleken på en muta, så självklart blir detta ett hetsigt spel. Det är synd att kalla detta ett sällskapsspel egentligen. Osällskapligt är vad det är, för här kan man verkligen roffa åt sig pengar från motspelarna bara för att sedan skicka deras pjäser ur spel. Man kan konsekvent motarbeta en viss spelare och favorisera en annan etc. I många spel är det skoj att sabotera lite för de andra och själv dra fördelar. Här är taskigheterna omedelbara och mobbningen uppenbar. Intrige gillade inte spelgruppen överhuvudtaget. Det blev helt enkelt alldeles för elakt. Trevligt umgänge förbyttes snabbt i frustration, ilska och avundsjuka så det här spelar vi nog inte igen.