Insikt (Användbart Litet Företag)


Fakta:
Antal spelare: 2-6
Ålder: 10-99
Speltid: 30-40 min
Spelregler: Du kan börja spela inom 5 minuter
Typ av spel med jokerkort: Kunskap 4/10, Bluff 7/10, Taktik 5/10, Skrattfaktor 8/10
Typ av spel utan jokerkort: Kunskap 8/10, Bluff 1/10, Taktik 5/10, Skrattfaktor 6/10
Innehåll: 1 spelplan, tärning, 12 jokerkort, 12 markörer, 6 poängbrickor, timglas, 6 spelpjäser, spelregler och kort med totalt 1500 frågor
Konstruktör: Joel Severin & Erik Karlsson

Insikt är ett frågespel typ Trivial Pursuit. Gänget samlas kring en färgglad spelplan där du besvarar frågor i olika kategorier, en fråga var gång det är din tur. Först samlar du poäng i yttercirkeln för att få ihop de 21 poäng som kvalificerar dig för slutspelet. Väl där få du ge dig in mot mittenrutan och då är det bara ytterligare 6 rätta svar som behövs innan segern är din.

Det är tärningsslag som avgör vilken kategori din fråga skall komma ifrån och kategorierna är: De som bestämmer, Det var då det, Sport & lek, Nöjen, Vår värld samt Blandat. En del frågor är löjligt enkla, somliga förstås riktigt svåra. Ibland stöter man på frågor med fasta svarsalternativ och andra gånger frågas det om sådana otroliga saker att allmänbildning inte alls räcker till. Vi kan väl enas om att det är ojämn kvalitet på frågorna, på gott och ont. Ett plus är att det finns separata kort för vuxna och barn och att det kan erbjudas en ledtråd till rätt svar på varje fråga.

Precis som med alla frågespel kan det ta ett tag innan man har en vinnare. Och skall du först få ihop 21 rätta svar innan du får påbörja förflyttningen in mot spelplanens mitt blir det många spelomgångar och många, många frågor som skall läsas och besvaras. I vårt lilla spelgäng var det några som efter en dryg timmas spel sa att det fick vara bra när någon kommit till 21. Vi hoppade alltså över hela slutspelet. (Fast slutspelet är ju bara fler frågor, precis som vi spelat tidigare, så tja, vad missade vi egentligen….?)

Nåväl, det finns sätt att korta ned speltiden och göra spelet lite mer spännande. Det speciella med detta frågespel är den alternativa poänggivningen. Varje spelare har en poängbricka med två kolumner. Den ena raden är markerad 1-21 där du får ett poäng för varje rätt svar, sakta men säkert. I den andra kolumnen är det markeringar för 1, 4, 7, 10, 14, 19, 21. Det är poängmarkeringarna för den som vill spela högt och chansa. Första rätta svaret ger dig ett poäng, ytterligare ett rätt svar ger dig totalt 4 poäng, efter ett tredje rätt svar i rad har du 7 poäng! Du kan alltså med bara 7 rätta svar få dina 21 poäng, men då måste du ta de rätta svaren i rad. Ett felaktigt svar och du mister de poäng du ”chansat” ihop! Fast du kan såklart kombinera de båda kolumnerna och säkra de poäng du tjänat ihop när du vill…….

Ja, det var Insikt som ett rent frågespel det. Vill ni använda de medföljande jokerkorten märkta KAN, och KAN EJ har varje spelare möjlighet att chansa på huruvida den som fått frågan kommer att svara rätt eller inte. Vid detta spelsätt kan fler än frågebesvararen samla ihop poäng. Men hur man än väljer att spela kan jag inte hålla med tillverkaren om de ”poäng” de satt på sitt eget spel för begreppet Skrattfaktor på askens undersida. Skrattfaktor? Sen när skrattar man en massa när man får kluriga frågor i ett rent kunskapsspel? Nåväl, är ni bara inställda på en lång spelkväll är detta ett helt ok sällskapsspel.