Imperial Settlers: Aztecs (Portal Games)


Fakta:
Innehåll: 110 spelkort, bräde för azteker, familjemarkör, 9 statybrickor, 37 välsignelser, regler.
Konstruktör: Ignacy Trzewiczek

Vi välkomnar aztekerna som en ny familj att spela Imperial Settlers med! Dessa för med sig spelkort i orange färg och de nya funktionerna Välsignelser och Böner.

Välsignelserna (Blessings) är en ny typ av vara, en resurs att samla, här i form av små pappbrickor i olika färger (motsvarande spelkortens färger). Man kan som mest inneha en bricka av respektive färg och i slutet av varje spelfas skall de oftast återlämnas.

Att be (Prayers) är en ny action, en ny handling på somliga kort. Att be innebär att dra ett visst antal spelkort och beroende på dessas färg få göra somligt, få somligt extra. I en del situationer måste en viss kortfärg nämnas innan man drar korten, i andra kan man få välja senare, när korten dragits och granskats!

Så säg att du säger Blå färg och sedan skall dra 5 kort. Lek med tanken att samtliga dragna kort är blå och att ditt bönekort sagt att du får en resurs extra per matchande kort! Eller ett poäng (en stjärna) för varje rött kort och en arbetarpjäs för varje rosa spelkort. Rätt schyssta bonusar, eller hur?

Å andra sidan är det ju rätt mycket slump förknippat med de här bönerna. Gudarna behöver ju kanske inte lyssna. Eventuellt är det inget kort av de dragna som matchar och ger dig något, bara en missad möjlighet helt enkelt.

Spelkort som ger Välsignelse-resurser och Böneeffekter finns på flera kort hos samtliga familjer i spelet (barbarer, japaner, romare etc. inkluderade i denna expansion), inte bara hos aztekerna. Aztekerna har dock den fördelen att deras spelbräde producerar en välsignelse automatiskt varje spelrunda och att de förstås har rätt många kort med dessa funktioner i sin kortlek.

Att spela Imperial Settlers med allt detta nya funkar bra. Visst är det några nya regler att lära sig men de sätter sig snart. Spelkorten är snygga som bara den, aztekernas kanske än mer färgsprakande än de tidigare. Tyvärr domineras de alltså fortfarande av en stor fin bild som förvisso inte har något med själva spelet att göra och där utrymmet för faktisk text är så litet att all nyttoinformation måste skrivas i än mindre stil. Och nu har en del kort ännu mer text på sig vad gäller somliga böner...

Ja, snyggt är spelet, men just den här delen är dåligt designad. Färg och form har gått före funktion. Och det är givetvis än mer problematiskt att läsa korttext upp och ned, om man skulle vara intresserad av en motspelares kort på bordet...

Nåja, aztekerna är ändå rätt bra. Eller vad säger jag, rätt bra? De är riktigt bra, kanske för bra. Vad alla de här välsignelsebrickorna gör är nämligen att ge dig en garanti för att en bön skall lyckas. Istället för att slumpdra några kort ger nu en tillgänglig välsignelse i motsvarande färg en garanterad framgång! Och den välsignelsebrickan kan du ofta återanvända flera gånger om i aktuell spelfas till dess att rundan är helt över.

Ja, aztekernas funktion kan ge dem en dominerande ställning, ett stadigt tillskott på olika resurser och/eller poäng! Möjligen kan man anse dem som familj betraktat som dåligt balanserad mot övriga, men där behöver jag nog fler matcher och tester mot andra grupper för att veta säkert. Men känslan finns där.

Aztekexpansionen bjuder också på spelkort för den här familjen som passar in i spel med någon föregående expansion också (Why Can’t We Be Friends, Atlanteans och 3 Is a Magic Number). Det är förstås riktigt trevligt men skulle du sakna dem i samlingen får du alltså med en bunt kort du inte direkt kan använda, reglerna för hur de skall nyttjas följer i alla fall inte med här, utan du hänvisas till respektive expansion och/eller regelfiler online.

Uppskattar du kortspelet Imperial Settlers skall du förstås skaffa aztekerna också, det gör såklart bara spelet gott att ha många grupperingar att spela med och mot, även om alla kombinationer inte är lika passande och välfungerande. Spelet är som alltid bäst med få deltagare och oavsett antal spelare gör de här bönerna att speltiden ökar.

Inte bara är där mer text att läsa och förstå, nu skall du dra extra kort också, och sedan granska dem. Därefter får du kanske än fler resurser som sedan låter dig hålla liv i aktuell spelomgång ännu längre än tidigare. Ja, spelmotorn är igång och brummar, dina kort ger dig mer och mer. Roligt för dig såklart men lite trist för övriga att titta på. Imperial Settlers är i sanning ganska mycket ett ensamspel även på två eller fler spelare och den här expansionen spär på det. Sådant är kanske inte helt lyckat i alla lägen...