Imperial Settlers: Atlanteans (Portal Games)


Fakta:
Innehåll: 110 spelkort, regler.
Konstruktör: Ignacy Trzewiczek

Plötsligt dyker de upp, vattenfolket Atlanteans. De är med och tävlar om att skapa den mest blomstrande civilisationen (i konkurrens med japaner, barbarer, romare och/eller egyptier).

Atlanteans gör det med sin unika inriktning på teknik, ja här spelar det här folkslaget med ett antal olika teknologi- och försvarsbrickor placerade på olika kort. Och det känns annorlunda och fungerar riktigt väl. Det infinner sig förstås några nya regler att lära sig men utvecklar samtidigt spelet på ett fräscht och utmanande sätt, ett bra sätt! Och det utan att krångla till allt för mycket. Kort sagt, Atlanteans-expansionen bör absolut adderas till din grundbox, som en extra möjlighet att ta till, något extra att spela med, när lusten faller på.

Innehållet fördelas på fyra olika bitar, först och främst möjligheten att addera en femte klass att spela med, en grundlek för Atlanteans med 30 spelkort. Därtill 10 extra kort för variation, några extra kort för vattenfolket, motsvarande de som kommit för övriga civilisationer i den lilla expansionen Why Can’t We Be Friends.

Den tredje biten är nya kort att variera kortlekarna för grundboxens folkslag med, 10 nya kort vardera för just japaner, barbarer, romare och egyptier.
Fjärde bidraget är 28 nya vanliga kort (Common cards) och ett par kort för solospel. Vidare introduceras kortfärgen vitt samt alltså nya typer av spelbrickor fokuserade på teknologi.

Ja, teknologi är vad Atlanteans kan samla på och i samband med aktionsfasen kan dylika brickor spelas ut på olika s.k. Common cards, före eller efter sin ordinarie handling, så många brickor man nu har och vill, dock endast max en bricka av respektive typ per kort. Väl placerade någonstans ligger de kvar spelet igenom, eller till dess att platsen jämnats med marken (Razed).

Brickor för Basteknologi innebär helt enkelt att de dubblar effekten av det kort de ligger på; ger dubbla produktionen, dubbla features, man får utföra angiven action två gånger...

Brickorna för avancerad teknologi rör ett val, antingen får man en extra försvarsbricka (Defense) eller så tar man en bricka för Scoring technology. Poängbrickan ger dig 1 VP varje gång, spelet igenom, som du utnyttjar effekten av kortet som brickan ligger på. Det gör dig såklart rätt utsatt för attacker från en annan spelare, så ibland kan det ju kanske vara aktuellt att försöka skydda sig lite extra med Försvarsbrickorna...

Ja, att raskt placera ut en massa små kugghjulsbrickor överallt kan ge en himla massa extra saker på ett fiffigt sätt. Men det gäller såklart också att ha fått igång spelmotorn, planerat noga. Har du sedan inte en bra tillgång på relevanta resurser spelar det ju ingen roll om de där brickorna kan ge dubbelt av något... Och ju mer du får ut desto mer lockande blir det naturligtvis för andra att försöka förstöra för dig! Så jo, allt handlar inte bara om att samla teknologibrickor, utan försvarsbrickor och avancerad teknologi också. Och du, grundkortleken för Atlanteans verkar inte tillåta dig att anfalla en motståndare. Tuffa bud!