Imperial Settlers: Amazons (Portal Games)


Fakta:
Innehåll: 110 spelkort, bräde för amazoner, familjemarkör, regler.
Konstruktör: Ignacy Trzewiczek

Här kommer amazonerna i en ny typ av spelförpackning. Borta är lådan av grov papp, med ett lock att lyfta av. Istället får man tunnast tänkbara box med en öppningsbar flik längs ena sidan. Naturligtvis fortfarande mer än dubbelt så stor som nödvändigt. Inuti hittar man ju bara ett par kortlekar och ett tudelat långsmalt spelbräde.

Mer nyheter till Imperial Settlers är alltid spännande, det är ju ett rätt trevligt spel, i alla fall för två. Med fler deltagare blir det långdraget och smått kaotiskt, men det vet du ju säkert redan. Nåja, tillbaka till amazonerna.

De för med sig en ny typ av affärsuppgörelse. När du gör en Deal ger somliga kort dig genast en Foundation, ett nedvänt kort att använda som resurs vid andra kortbyggen! Du behöver således inte förstöra något, betala för att vända bort ett redan byggt kort. Nu kan du alltså få denna resurs via relativt vanliga Deals också. Intressant och en lite annorlunda funktion.

Specialfunktionen hos amazonerna är annars den att de inte kastar en använd Foundation utan istället blandar in den i amazonernas kortlek igen. Ett bra använt kort behöver således inte gå helt förlorat.

Ja, det var väl det hela. Och om det är tillräckligt för dig så skall du slå till på den här expansionen, om du nu gillar Imperial Settlers vill säga. På gott och ont bidrar inte den här amazongruppen med några nya brickor, inget extra plock, några markörer för ditten och datten att täcka somliga kort med. På så sätt är detta en kanske lite lättare grupp att spela med än somliga andra.

Å andra sidan finns här tyvärr inga kort alls för vare sig Atlanteans eller Aztecs, dvs. de närmast föregående större expansionerna, de senaste familjerna att spela med! Det kan jag tycka är en liten brist, lite snålt.

För just Amazonerna medföljer dock några kort som skall passa kvinnosällskapet om man vill nyttja kort och effekter för de mindre expansionerna Why Can’t We Be Friends, 3 Is a Magic Number och We Didn’t Start the Fire. Har du inte dem finns här således en del kort du inte har någon större nytta av eller regler för. Amazonerna är trevliga att spela med men som helhet kunde ju asken ha bjudit på något mer, jag tänker främst på kort för Atlanteans och Aztecs. Betyget blir en svag fyra för hela paketet men amazonerna är starka! (Och det är skönt att spela utan en massa plock med småbrickor...) Jag håller dock de föregående stora expansionerna som hetare favoriter...än så länge.