Igelkottens hämnd! (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-10 deltagare
Ålder: 8-99 år
Innehåll: 5 x 4 bilar, 5 x 4 igelkottar, 40 plastfötter, 1 spelplan, 1 tärning, 24 Målkort, 24 Försäkringskort, 148 Igelkottens Hämnd-kort

Spelidén är inte så pjåkig men det färdiga resultatet är inte mycket att hurra för. Detta är kanske roligt för barn men som vuxen är jag uttråkad efter 5 minuter.

Spelplanen är ful, rörig och svår att överblicka. Det kastas en massa tärning och flyttas ännu fler spelpjäser. Det blir en hel del väntan för övriga när respektive spelare skall göra sina drag och sist och slutligen har jag inget till övers för sällskapsspel där det finns moment där man skall sjunga barnvisor, härma andra spelare, springa ut och leta rätt på en blomma, räkna baklänges, lägga sig på rygg och cykla i luften, pussa någon på handen eller örat, busvissla, få andra spelare att ta av sig kläder osv.….. Nej, usch och fy för sådana moment.

I rättvisans namn skall sägas att ovanstående inte är tvingande. Sitter du med rätt kort på hand vid rätt tillfälle lämnar du istället kortet ifråga och slipper aktiviteten, men det lär inte hända särskilt ofta. Exakt rätt kort i rätt stund är en sällsynthet. Men visst, du kan ju alltid vägra uppgiften fast då mister du ju spelpjäsen, i alla fall för en stund….. Så utför dessa dumma moment eller förlora spelet…..typ….

Nåväl, vad går spelet ut på då? Jo, varje deltagare förfogar över 4 bilar och 4 igelkottar.

Bilarna skall du flytta till specifika platser på spelplanen. Gör det så fort som möjligt och undvik till varje pris motståndarnas igelkottar. Den som först får alla sina bilar till respektive plats har nämligen vunnit hela spelet!

Dina igelkottar skall du samtidigt flytta runt för att försöka stoppa dina motståndares bilar från att komma fram till just sina mål. En igelkott har nämligen utomordentligt god förmåga att stoppa bilarnas framfart. De är mycket skickliga på att utföra en mängd hyss med bilarna och det är då det gäller för bilägaren att sitta med rätt ”skyddskort” på handen så att säga.

Ja, rätt kort eller en utförd aktivitet enligt ovan är vad som kan krävas för att hålla din bil kvar i spel. Annars hamnar din bil på skroten och där blir den kvar tills du fått en annan egen bil till sitt mål. Då kan du få den av igelkottarna förstörda bilen tillbaka. Du har ju som sagt bara fyra fordon att spela med och vill det sig illa har igelkottarna snart skickat dina bilar till skroten långt innan du hunnit i mål med en enda….
Situationen underlättas ju inte av att bilarna måste följa spelplanens vägar och gällande trafikregler medan igelkottarna kan ta sig fram var som helst…….

Varje spelare i tur kastar tärningen och flyttar alla sina bilar motsvarande antal steg mot sina destinationer. Sedan kastar samma spelare tärningen på nytt och flyttar därefter alla sina igelkottar mot de andra deltagarnas fordon. Detta är moment som tar lite tid. Att se vilka vägar som finns och är tillåtna, att räkna steg och undvika igelkottar osv. flyter inte helt smärtfritt. Det blir seg väntan i varje drag och jag tröttnar snabbt.

Våra första partier kunde inte spelas färdigt på grund av att allas bilar hamnade på skroten långt innan vi nått fram dit vi ville…… Nu hade ju detta förvisso kunnat undvikas om vi bara velat utföra de knäppa aktiviteterna som kunde räddat oss, men nej, så desperat spelsugna var vi inte…..