If You Had To Choose...? (Choose Games)


Fakta:
Antal spelare: 2-10 spelare
Ålder: 16 år och uppåt
Innehåll: 660 frågor på 330 kort, 10 A- och 10 B-kort, 200 plastbrickor, timglas, regler
Konstruktör: Susan Morry

Av två onda ting, vilket väljer du? Ja, här ställs du inför 660 pest- eller kolera-situationer och du måste välja mellan alternativ A eller B.

Ni turas om att läsa och besvara olika frågor men innan ni avger era respektive svar får alla medtävlare en chans att gissa på vilket svar ni valt. Alla andra sitter också med varsina A- och B-kort och kan på så sätt markera vad de tror. Här finns också ett antal plastbrickor att satsa på sin gissning.

Är du rätt säker på vad någon kommer att svara, eller om du bara vill spela högt, satsa maximala 3 marker, är du mer tveksam satsa bara 1 bricka och tillkännage din förutsägelse.

If You Had To Choose är ett amerikanskt spel (självklart på engelska) med 330 kort á två kniviga situationer. Spela er igenom så många ni önskar så blir vinnaren den som samlat flest små runda plastbrickor, vunna genom att ha gissat någons rätta svar ett antal gånger och ha satsat smart.

Mycket kretsar inte helt oväntat om pengar, sex och utseende, var och en för sig eller ställda mot varandra. Vill du vara ful och ändå ha bra sex eller vill du se bra ut och ha ett uselt sexliv? Vill du vara extremt sexig/snygg och dö vid 50 eller aldrig ha mycket till utstrålning men leva till 94? Snygg men ha ont om pengar eller vara stenrik och skitful? Ha ett stimulerande jobb men svårt att prestera sexuellt eller ett trist jobb men vara en fantastisk älskare?

Leva till hundra års ålder men aldrig kunna få barn (inkl. aldrig få adoptera) eller kunna få barn men bara leva till 50? Vill du helst att någon oförskämd person säger till dig att du verkar ha lagt på dig vikt eller att du ser gammal ut? Om du måste välja; vill du leva utan armar eller ben? Kallas en lögnare eller en idiot?

Du kan få superkraften att läka sår men måste mista förmågan att se i färg, ja tack eller nej? En annan superkraft kan få dig att utrota antingen fattigdom eller rasism. Du skall imponera på någon och bjuder på middag. Vill du att det smakar fantastiskt men att man finner ett hårstrå i maten, eller är det bättre att slippa håret men att maten istället smakar förfärligt?

Väljer du blindhet före förlamning från halsen och nedåt? Vinner du helst Nobelpriset i medicin eller en Oscar för bästa film? Du måste leva på ett och samma ställe hela livet och kan aldrig lämna platsen – bosätter du dig i Paris eller på Hawaii? Du måste äta mat på ett och samma ställe hela livet och aldrig någon annanstans – alla måltider alltid på McDonald´s eller alltid äta hemma? Ja, den där sista var väl kanske inte så svår?

Somliga frågor är typiskt amerikanska och rör personer kanske inte så värst kända här i Sverige, somliga frågor verkar förekomma i dubbla exemplar… Åter andra är bara för löjliga; Du kan bli extremt rik om du färdas 150 år in i framtiden (och måste resa själv och kan inte komma tillbaka) eller leva här och nu men aldrig ha så värst mycket pengar… Eller; Du får utrota en sak som stör dig; är det folk som pussas offentligt eller discjockeys som pratar oavbrutet på radion? Ja, men hallå! Även den här stör mig; Ditt barn har varit försvunnet i månader och den privatdetektiv du lejt har nu funnit barnet mördat. Vill du veta detta omedelbart eller aldrig få känna till sanningen så att du åtminstone kan hoppas…

Ja, somligt är sannerligen dummare än dumt, knäppare än knäppt. Förpackningen är minst tre gånger för stor för innehållet och timglaset; vad skall det vara till? Inte behöver man en minut för att fundera kring de här sakerna? De 330 spelkorten är av tunn papp och halvdan kvalitet och hela spelet är något man kan välja bort.