I din vildaste fantasi... (Användbart Litet Företag)


Fakta:
Antal spelare: 4-8 spelare
Ålder: Från 15 år (onödigt hög kan tyckas)
Speltid: ca 45 minuter
Innehåll: 300 ämneskort, korthållare, 8 svarskort, 8 pennor, 8 spelmarkörer, poängtabell, svarstabell, regelark
Typ av spel: Spänning 8/10, Skrattfaktor 9/10, Mysfaktor 10/10, Klurighet 10/10

Låt mig börja med att kommentera det jag är mindre förtjust i. Partyspelet I din vildaste fantasi... hade nämligen mått bra av några små justeringar. Uppenbart för alla är väl att spelet gärna fått förpackas i en ask med snyggare omslagsbild. För att vara ett sällskaps-/partyspel med rekommenderad ålder från 15 år tycker i alla fall jag att bilden mer verkar riktad till yngre personer, får detta att initialt kännas som ett barnspel eller ja, inte för de vuxna i alla fall. Det hela ser lite, vågar jag säga, billigt ut. Nu skall kanske partyspel inte tas alltför allvarligt men ändå.

Väl inne i asken måste jag sedan erkänna att där endast finns två sidor regler på svenska, och jag lyckas inte förstå dem fullt ut. Inte allra först vill säga. När jag sedan läst raderna några gånger till har jag nog sett bortom den konstiga svenskan och dechiffrerat syftningsfelen. Men ändå, krångliga regler i ett partyspel är absolut ett no-no.

Spelmarkörer för att visa om man är med i spelrundan eller ej är här pappfoldrar med en grön sida märkt Med i spelet... och en röd sida med, föga överraskande, texten UTE! Först fattar jag inte varför de är öppningsbara när de bara skall ligga på bordet men så ser jag på en bild att de förstås är tänkta att stå vinklade, uppställda framför respektive spelare. Jag hade nog hellre sett ett litet vändbart pokerchip istället, mer hållbart och mindre utrymmeskrävande.

När vi ändå är inne på temat foldrar, här finns åtta till, i samma material och storlek som de redan nämnda. Dessa skall du skriva i. Det svar du ger på en fråga plitar du ned i foldern med en whiteboardpenna. Sen samlar någon in alla svarsfoldrar, blandar dem och sen vet ingen vem som lämnat vilket svar. Själva spelets idé är såklart att lista ut vem som svarat vad!

Uppfälld ger foldern varje spelare ungefär en kvadratdecimeter stor yta att skriva på. Tyvärr är medföljande pennor av rätt grovspetsad whiteboardtusch-typ så det kan bli mycket kladd. Inte vill man heller skriva massor men somliga frågor låter sig inte direkt besvaras med ett enda ord heller. Och efter ett skrivet svar, ja då måste alla sitta och sudda bort tuschen i svarskorten för där skall man snart skriva igen och igen....

Nä, jag hade klarat mig bra enbart med en kortlek o spelets regler en i mycket mindre ask. Visst är det snällt med 16 pappfoldrar och 8 whiteboardpennor, men de här svaren skrivs bättre med blyerts eller kulspets på engångsanvänt papper (om man vågar säga så utan att framstå som en miljöbov).

Ja, det var mestadels gnäll från mig så här långt. Men I din vildaste fantasi... kan faktiskt vara ett riktigt roligt spel med rätt kamratgäng. De 300 spelkorten bjuder alla på en kort rad med text. Här kommer 5 exempel:

Saker du är stolt över att du äger.
En god nyhet som skulle göra dig riktigt förvånad.
Något du köpt för mycket av.
En egenskap du skulle skryta om i din kontaktannons.
Något som skulle få dig att dansa på bardisken.

0ch därtill alltså 295 andra, vittskilda saker. Som du förstår finns här inga rätta svar. Varje deltagare greppar penna och svarsblock och skriver precis vad de vill. Sanningen, någon annans sanning som du känner till, ett knäppt, dumt, kort eller långt svar. Ja, precis vad som helst, men du vill såklart inte att det skall bli alltför lätt för alla andra att gissa att du är skaparen av en viss text. Och att gissa på sig själv är inte okej och i det här spelet enbart dumt.

Det verkar i reglerna som att den som blivit avslöjad, kopplad till ett specifikt svar är ute ur rundan och förlorar sin chans att gissa rätt författare till ev. kvarvarande svar. Varje spelrunda skall alltså pågå till dess att samtliga svar korrekt knutits till respektive upphovsman/-kvinna. Somliga deltagare som gissar rätt på andras svar men inte själva blir avslöjade kan gissa igen och därmed vinna fler poäng. I första hand vill man således endast gissa på de relativt säkra korten (dvs. en nästintill given upphovsperson till en specifik text) för att snabbt få bort några spelare ur kampen.

Vinner gör såklart den som samlat flest poäng när samtliga varit svarsinsamlare och/eller poängnoterare lika många gånger.

Ja, de 300 korten och framförallt spelarnas svar på dessa är vad som gör spelet starkt och underhållande. Skrivandet och suddandet med tusch hoppar jag gärna över, ersätter med något annat. Ytterligare något mer, som stora whiteboard-poängtabeller och -svarstabeller, lägger jag också undan i samma stund jag skippar whiteboard-grejerna. I övrigt, riktigt skoj. Det är en utmaning som heter duga att skriva svar som är lagom sanna utan att vara avslöjande, eller helt lögnaktiga och samtidigt roliga, eller precis lagom korta eller långa för att vilseleda kamraterna, få deras gissningar att riktas bort från dig. Plötsligt är det bäst att inte uttrycka sig som man brukar. Och för att ingen skall kunna avslöjas pga. sin handstil skall det i varje omgång finnas en som läser svaren (och också gör ett eget) men inte får rösta.