Harry Potter: Mysteriet på Hogwarts (Mattel Games)


Fakta:
Antal spelare: 3-6 deltagare
Ålder: 8+ år
Innehåll: Spelplan, 2 Hogwartstärningar, 6 spelpjäser, ett Spöke, 10 Hogwartskort, 23 ledtrådskort, anteckningsblock för misstankar

Ta det klassiska detektivspelet Cluedo och flytta hela spelupplägget till Harry Potters magiska värld på trollkarlsskolan Hogwarts.

Här flyttar du runt i skolans korridorer och lektionssalar och söker efter information. Det har hänt något alldeles förskräckligt, någon elak figur har använt magi för att göra ont! Du vill veta vem som förtrollade vem, med vilken trollformel och vilken lärare som avslöjade det hela men höll allt hemligt.

Den som är bekant med nämnda Cluedo märker att det nu är fråga om hela fyra frågor som måste besvaras korrekt, inte tre som i originalet. Det går således att se Mysteriet på Hogwarts som en lite tuffare utmaning! Samtidigt finns här fler skillnader, men i mitt tycke främst sådana som inför mer tur och slumpmoment i spelupplägget och förstör lite av den huvudsakliga detektivgåtan. Det har blivit mer av tärningskastande och kortdragande.

I grund och botten kastar spelaren båda tärningarna och flyttar runt på spelplanen. I ett visst klassrum ber man motsvarande lärare om en ledtråd eller uttalar en misstanke. En ledtråd kommer till dig i form av ett draget kort från en hög med ledtrådskort. Kortet är bara för dig att notera och hålla på handen.

En misstanke lyder lämpligen: Professor W, kom du på busen X med att uttala besvärjelsen Y mot offret Z? Här sätter du förstås in dina egna förslag på WXYZ för olika personer och trollformler. Det finns 8 olika lärare att misstänka, 5 busar, 5 offer och 5 olika besvärjelser. Läraren i vars rum du befinner dig måste vara med som en del av din misstanke. Om inte måste du bege dig till en annan lärares klassrum.

Ett kort från respektive grupp är såklart undanlagt vid spelets start utan att någon vet exakt vilka kort som plockats bort. Dessa fyra utgör såklart svaret på mysteriet. Övriga kort skall man således försöka få se under spelets gång. På ett litet protokollblock noterar man de kort man lyckas bekanta sig med…

Ett ledtrådskort sitter varje spelare med på handen redan från start, resten ser man till att få av skolans lärare. För att få kännedom om motspelarnas respektive kort krävs uttalade misstankar och/eller Hogwartskort.

När du i ett klassrum uttryckt en misstanke är det meningen att varje annan spelare skall visa dig ett kort av dem du uttryckt i din misstanke. Detta görs förstås för att bevisa att din misstanke är fel. Notera de kort du får se. Kan ingen visa något av de kort som du efterlyst kan man såklart räkna med att du funnit svaret på alla frågorna. Bege dig till rätt plats på spelplanen och ta hem segern. Med ett eller flera kort som motbevisar din misstanke är det bara att tänka om och klura vidare…

Hogwartskorten är extrakort som kan låta dig titta på ett motståndarkort tillhörande en viss kategori, låta dig flytta vart du vill på spelplanen, öppnar upp hemliga gångar eller ger dig möjlighet att nå annars onåbara platser… Du kan också bli skyddad mot Spöket!

Spöket ja, det har inte nämnts tidigare. Flyttar du Spöket till en motståndare måste denne flytta tillbaka till Stora Salen, annars kan Spöket placeras framför en dörr eller i en smal korridor för att effektivt blockera eller fördröja motståndare.

Dina två tärningar som du kastar i din tur bär på sidorna 2-6 prickar, den sjätte sidan avbildar Hogwarts. Får du upp en Hogwartssymbol eller två drar du sådana kort. Får du siffror flyttar du din egen pjäs eller Spöket ett antal steg. Visar tärningarna samma antal prickar får både Spöket och din pjäs förflytta sig.

Efter en massa tärningsslag har du säkert besökt flera klassrum och bett lärarna om ledtrådar. Du har kunnat stryka ett antal misstänkta figurer och formler och kanske kommit en bit närmre gåtans lösning. Har du haft tur med Hogwartskorten och/eller uttryckt många misstankar har du kanske också kunnat få titta lite på ett eller flera motståndarkort…

Snart har du kanske kunnat lista ut vem som vet vem som gjorde vad mot vem och hur… Deckargåtor av den här kalibern är inget för de minsta så det går inte att klassa Harry Potters mysterium på Hogwarts som ett barnspel, även om kortillustrationerna antyder det.

Som renodlat detektivspel fungerar Cluedo alldeles utmärkt, vill du ha mer av allt (större mysterium, extrakort med olika bonusmöjligheter, sabotage i form av neutrala pjäser etc.) kan detta säkert vara något att titta närmre på. Jag ser dock detta spel som det plagiat det verkligen är och gillar originalets enkelhet mer än ett lite rörigt magimysterium. Men spelplanen är riktigt snygg…