Hönan eller Ägget - Vad kom först? (Tactic)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 10+ år
Speltid: 30+ minuter
Innehåll: Spelplan i sex delar, 300 frågekort, 6 spelpjäser, 4 hållare, tärning, regler

Spelet ser utan tvekan rätt inbjudande ut, färgglatt, relativt enkelt och lättsamt. Tyvärr är det så lättsamt och simpelt att det hela inte är så värst festligt efter de första 2-3-4 spelade partierna.

Här kommer 300 spelkort fördelade på 6 olika kategorier; Underhållning, Mat & Dryck, Sport & Lek, Livsstil, Fakta & Fantasi samt Blandat. Varje kort bär en enda fråga kring vad som kom först; Clown eller Cirkus, Hep Stars eller Sven-Ingvars, Skivat bröd eller Brödrost, Kaffe eller Te, Hamburgare eller Grillkorv, Sked eller Gaffel, Ica eller Konsum, Engångsblöja eller Kattsand?

Ah, vi tar några till; Big Ben eller Eiffeltornet, Slips eller BH, Mercedes Benz eller BMW, Fickur eller Fickkniv, Post-it-lappar eller Självhäftande frimärken, Baseball eller Basket, Curling eller Ishockey, Meccano eller Teddybjörnen, Barbapappa eller Smurfarna?

Ja, du märker att det finns högst varierande saker att fundera kring och gissa på, och det är skojigt. Till en början, i de första partierna och det trots att det alltid finns en 50/50-chans att hela tiden gissa rätt.

Kortens baksidor anger rätt svar samt också ett stycke bakgrundstext, en förklaring till aktuell situation, en kommentar till svaret. Det går att läsa enbart det understrukna, fetstilade svaret om man vill ha ett snabbt spel och struntar i bakgrunden men ibland kan det utan tvekan vara rätt givande att läsa allt.

Somligt man är säker på är riktigt gammalt kanske ändå inte är det för att man här väljer att bokstavstolka orden i frågan. Typ företeelsen fanns tidigt, men inte exakt ordagrant med det namn som det frågas om på kortet, en liknande maskin var uppfunnen då och då men exakt det här namnet fick den först långt senare… Ja, en del av svaren blir tyvärr lite av slamkrypare, lite luriga eller rentav missvisande. Här finns faktiskt en bunt kort där båda alternativen är korrekta, ingendera kom först då de dök upp samtidigt. Och på dessa kort kan samtidigt betyda samma år, medan det på andra kort är en skillnad mellan rätt och fel svar baserat på ett fåtal dagar mellan alternativen. Ja, lurigt är det.

Nåväl, pussla ihop 6 bitar spelplan i kartong och du får ett ovalt ägg med olika färgade cirklar att vandra runt till. Slå tärning och flytta mellan olikfärgade fält för att få frågor i olika kategorier. Vid rätt svar får du eller ditt lag behålla kortet och den/de som först plockat ihop ett kort i respektive färg och därefter tagit sig in till spelplanens mitt har segrat.

Reglerna anger vidare en möjlighet att utmana en annan spelare som svarat och vars svar du tror är fel samtidigt som du tror dig veta det rätta. Har du rätt kan du vinna motståndarens frågekort, har du fel är det du som måste böta ett redan intjänat kort. Ja, reglerna är enkla nog, spelupplägget simpelt.

Som sagt, färgglatt, inbjudande, lättsamt och med helt okej kvalitet på spelkort och delar. Hönan eller Ägget är roligt i början och erbjuder ett annorlunda upplägg på frågorna jämfört med traditionella frågespel men tyvärr är det inte så skoj att spela igen och igen. Dels har vi ju det faktum att det hela tiden bara rör sig om två olika svarsalternativ, alla deltagare kan alltid gissa sig till rätt svar utan minsta förkunskaper vilket tar bort en del av utmaningen.

Sedan har vi det allra största problemet med spelet; det är alldeles för få kort i respektive kategori. Rätt snart dyker samma frågekort upp igen och vid den här typen av frågor kan det faktiskt bli så att man som spelare faktiskt minns de rätta svaren! Spelets livslängd blir tyvärr rätt begränsad.

Jag skulle så gärna vilja sätta ett medelbetyg, men nej tyvärr, efter ett antal spelade partier med fyra deltagare får det bli en stark tvåa istället. Det här kommer inte att plockas fram så värst ofta igen. Triviaspel måste erbjuda en större utmaning än så här…