Hollywood (Casper)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare
Ålder: Från 7 år
Speltid: 60 minuter
Innehåll: Spelplan, spelkort (6 filmer, 24 filmstjärnor, 42 produktion, 36 recension), 120 bonusmarkörer och 90 avdragsmarkörer i olika valörer, två påsar, block med nomineringslistor, poängblock, tärning, pengar, regler samt en massa plastbitar och kartongark för att bygga t.ex. en biosalong, inspelningsstudio, skrivbord etc.
Konstruktör: Mary Danby

I filmfabriken Hollywood är allt storslaget, grandiost, spektakulärt, påkostat. Så har man också satsat på att göra det här spelet. Det kommer i en särdeles stor kartong, med mängder med papp- och plastdelar att foga samman. Tyvärr egentligen inte för mer än ögats skull, måste jag säga. På sant Hollywoodmanér bygger man här bara ihop en massa kulisser och placerar sedan ut byggena på spelplanen. Där fungerar de alltså enbart som överdrivna korthållare, tar plats och skymmer sikten.

När ni sedan spelat er fram till den slutliga poängräkningen skall allt plockas av från spelplanen, som sedan vänds och nu används somliga delar på nytt för att bygga upp ett podium för en prisceremoni. Det är mycket lull-lull för att försöka skapa en Oscar-gala-stämning. För mycket. Mikrofoner, filmkameror, strålkastare, prisstatyetter och mer, utan egentlig funktion, bara utsmyckning.

Nåja, du fattar såklart vad spelet går ut på. Du skall såklart spela in en film och helst en sådan som river ned applåder, vinner allmänhetens gillande och drar in miljoner. Slumpa fram din filmtitel eller välj ett av filmkorten; Safari Patrol, Mission Jupiter, The Legend of Zod, Skidpan Rally, Night of the Vampire eller The First Love.

Nu gäller det att planera lite och att satsa. Du behöver såklart hitta en författare till filmmanuset, en regissör och ett karismatiskt skådespelarpar som det slår gnistor om. Därtill såklart en massa pengar, att göra film är inte gratis. Ju mer känd och berömd författare, regissör och manlig och kvinnlig skådis du vill rekrytera, desto bättre kommer troligen filmen att bli. Å andra sidan kommer det nog att kosta mer pengar... Så balansen, avvägningen, ansvaret att hitta en bra mix av inblandade personer är ditt!

Spelplanen utgår ifrån filmstudion Paragon och har vägar åt fyra olika håll. Här finns fyra olika slingor att låta sin pjäs vandra runt i, varv på varv, i jakten på det man eftertraktar.

Finansloopen är helt enkelt en slinga där man samlar pengar, får miljoner i sponsring för sitt filmprojekt. Gå hur många varv du vill. När du vill. Men ju mer tid du spenderar här desto svårare kanske att hinna med att hitta det folk du vill ha med i filmen.

Beverly Hills-loopen är en samling spelplansrutor att vandra på i jakten på en författare, en regissör och två bra skådespelare, en man, en kvinna. Väljer du de mest storslagna stjärnorna eller en lågbudgetvariant?

Längst är produktionsloopen men så är det också här som själva filmen blir till. Det skall filmas i studio, filmas utomhus och det skall redigeras och mixas. Du kastar tärning och flyttar runt och inte sällan säger olika spelkort att olika saker sker vilket såklart påverkar din process. Din huvudrollsinnehavare kan skada sig, tekniken strular, allt flyter på perfekt osv.

Du får helt enkelt dra en mängd små bonus- (pluspoäng) eller avdragsbrickor (såklart minuspoäng) ur påsar för att se om ditt filmskapande stärker sina odds att ta hem fina priser eller om allt mest går åt skogen. Priser kommer att utdelas för Bästa film, Bästa manus, Bästa regissör, Bästa manliga respektive kvinnliga skådis.

Den fjärde och sista loopen med rutor att besöka är Marknadsföringsloopen. Filmen verkar färdig, nu gäller det att göra reklam och få fina recensioner. Betala för mer marknadsföring (bonuspoäng), bjud in motståndarna för att få deras vitsord, ja dra kort och se om detta är tidernas film eller din karriärs undergång...

Summera lite senare de poäng du fått och förlorat under spelets gång. Olika personer du värvat var redan från start mer eller mindre bra, under resans gång kan de ha lyft sig ytterligare eller rentav tappat en del av sin forna glans. Ja skriv upp poängstatusen för dina skådisar, manusförfattare, regissör och hela filmprojektet. Nominera dig själv till en Oscar-statyett och se hur långt det räcker.

Är din film och dina medverkande personer bättre och hetare än konkurrenterna? Mest poäng i varje klass och man vinner en liten delseger. Spelaren som samlat flest av de 5 möjliga priserna är förstås spelets mesta och slutliga vinnare!

Hollywoodtemat funkar bra och filmskapandet och dess process flyter på fint. Det är en kul idé att värva olika duktiga personer till projektet, balansera allt mot en budget och låta allt bära eller brista. Visst kommer det alltid att hända överraskande saker på vägen.

På minuskontot hamnar en lite trist layout och färgsättning, föga festliga illustrationer och allt det här med all rekvisita, allt uppbyggt som bara är pill och pyssel och tar plats. Mot slutet skall alltså spelplanen rensas, vändas och mer saker byggas upp – bara för att spelarna skall läsa av sina poängtabeller och kora en vinnare. Onödigt som bäst, men visst, kanske kul för känslan.

Tyvärr går inget av det uppbyggda sedan ned i förpackningen i ihopsatt form, allt måste demonteras i sina beståndsdelar för att rymmas i den ändå stora asken. Hade det inte varit bättre att göra förpackningen högre?

Så lite ris och lite ros, det får bli ett medelbetyg. Men i princip allt är förstås knutet till slumpdragna kort och brickor och tur med tärningskast så skall trean gå åt något håll får det bli nedåt.