Hollywood (Competo)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 deltagare
Ålder: 10+ år
Speltid: 45 minuter
Innehåll: Spelbräde, 93 produktionsbrickor, 22 filmmanuskript, 30 betygsmarkörer, 50 miljondollarbrickor, 11 segertroféer med plastfötter, 5 skärmar, Popcornmarkör (till startspelaren) samt regelhäfte på 4 nordiska språk.
Konstruktör: Reiner Knizia

I Hollywood handlar allt om film och här är du i allra högsta grad involverad i ett större filmbolag. Du får ett antal intressanta manus i din hand och nu skall du se till att de förevigas på stora skärmen. Du har ett år på dig (fyra kvartal eller spelomgångar som spelas på samma sätt) att få ett antal filmer färdiga och inget mindre än riktiga kassasuccéer räknas. Du vill naturligtvis vara ansvarig för ligga bakom årets allra största framgångar och vinna fina priser! Fast det är klart att är det du som gör årets allra sämsta film så är det kanske inte helt illa det heller. Även sådana filmer snackas det om och de drar sin publik.

Ha koll på din budget och använd resurserna på bästa sätt. Du måste naturligtvis se till att du kontrakterar ett passande antal regissörer och skådespelare till dina olika projekt. Därtill krävs förstås också filmmusik, specialeffekter och filmkameror. Olika filmer kräver såklart olika mängd skådisar, specialeffekter etc. Och inom varje kategori finns såklart olika meriterade och skickliga aktörer.

Vill det sig väl kan du kanske knyta en Legendarisk Regissör till din film och då ser förstås projektet allt mer lovande ut. Lyckas du sedan få en eller flera superstjärnor intresserade, så mycket bättre! Ja, som sagt, även bland kamerafolk och stuntpersoner finns det de som är bättre än andra.

Så länge du inte siktar på att göra den allra sämsta filmen vill du självklart samla ihop spelbrickor med så många små stjärnor på sig som möjligt. Du vill ha regissören med flest stjärnor, skådisen med flest stjärnor och förstås även brickor för musik, specialeffekter osv. med så många stjärnor som möjligt. Den färdiga film som släpps varje kvartal med flest antal stjärnor på ingående brickor är såklart omgångens segrare och mottagare av ett pris.

Efter fyra spelade omgångar granskas samtliga släppta filmer och då finns fler priser att vinna, bästa komedi, bästa drama, bästa action, bästa regissör samt sämsta film!

På spelplanens första fält kan man få kontakt med en av fyra legendariska regissörer. Vill du ha en sådan till ett filmprojekt är det nu dags att delta i en auktion. Högsta budgivaren vinner kontraktet med aktuell regissör. Det finns en ny legendar tillgänglig varje kvartal.

På fem andra spelplansfält (olika städer) sker liknande auktioner men nu finns här 2 eller 3 slumpvis utlagda brickor att kämpa om, och då inga legendariska regissörer utan en mix av mindre namnkunniga filmmakare, skådisar, superstjärnor samt brickor för kameror, musik och/eller specialeffekter. Här kan det nu alltså finnas två brickor för musik, eller en skådespelare och en kamera, eller något annat. Dessutom kan alltså brickorna helt sakna småstjärnor (för att signalera obefintligt värde) eller ha 1-3 stycken på sig, där fler såklart innebär ett högre värde.

Ge dig in i den auktion där du kan vinna brickor du verkligen behöver. Får du fatt på brickor du inte genast kan lägga ut på någon av dina pågående filmer måste de omedelbart kasseras och kan inte sparas till ev. kommande filmer. Auktionens vinnare får samtliga brickor för eget bruk men dennes bud fördelas jämnt bland övriga spelare som alltså får sig ett pengatillskott direkt. Ev. överskott när alla fått lika mycket följer med till nästa auktion.

Två av spelplanens fält är rutor för fester. Här finns också ett antal slumpdragna brickor tillgängliga, lika många som antalet spelare. Nu får alla deltagare varsin ny bricka men de väljs i turordning utifrån vem som så här långt lockat till sig flest vanliga skådespelare och superstjärnor till sina olika filmprojekt.

Ja, det var väl nästan allt. Det finns några regler som säger exakt hur du får placera ut dina vunna brickor på olika filmer. Du kan t.ex. endast ha en enda regissör och superstjärna i varje film och jokerbrickor kan läggas ovanpå alla andra brickor undantaget de för just superstjärnor, om du skulle få fatt på en jokerbricka med fler stjärnor än vad som redan finns på plats...

När du fyllt alla obligatoriska rutor (japp, somliga ytterligare fält kan du fylla som en bonus) är filmen ansedd som färdig och då är det bara att räkna ihop brickornas samlade antal småstjärnor. Plocka på dig motsvarande betygsmarkör för att få samma antal intjänade poäng. Skulle någon senare skapa en film med exakt samma antal stjärnor så belönas den med närmsta tillgängliga betygsmarkör med lägre värde! Så först till kvarn.

Tja, det var Hollywood det. Fyra spelomgångar och i var och en av dem besöker man 6 auktioner samt 2 festfält där man gratis får en bricka. Sen gäller det att buda smart och vinna de nödvändiga auktionerna.

Den som fått totalt sett flest poäng, mätt utifrån betygsmarkörer, vunna priser och antalet kvarvarande miljondollar-brickor, vinner spelet. Jättekul! Nej, bara sådär faktiskt. Hollywood är kanske lite väl enkelt, repetitivt och slumpartat, möjligen okej som lättsamt familjespel i måttlig dos. Att de svenska reglerna sedan är både bristfälliga och felaktiga och säger helt andra saker än vad översättningen på norska och danska gör är inget mindre än uselt.

Det allra roligaste är faktiskt att studera illustrationerna på somliga brickor och se festliga karikatyrer av riktiga kändisar och läsa de knasiga nya namn de fått.