The Hobbit (Lego)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 7+ år
Speltid: 15-25 minuter
Innehåll: Byggbar tärning, 4 mikrofigurer, 389 Legobitar, regler och bygginstruktioner


Kasta en tärning och flytta dig runt i Hobsala, det lilla samhället du byggt upp av Legobitar och som består av totalt 16 olika små hobhålor och några stigar däremellan.

Gå ett, två eller tre steg åt något håll, alternativt till valfri håla om du får upp sidan med kartan på tärningen. Lyft av locket på en hobhåla och se efter vad som avslöjas.

Du och din(a) medtävlare är på jakt efter tio försvunna dvärgar. Den som funnit flest av dem när alla har hittats vinner spelet.

Hittar du en Legobricka föreställande en av de försvunna figurerna behåller du brickan och din spelomgång är över, hittar du istället en runbricka, en hob eller en matbricka lägger du den intill aktuell hobhåla och försöker genast finna en exakt likadan till så att du får ett identiskt par. Lyft locket på en annan hobhåla och hoppas på tur. Får du inte ett matchande par måste brickan läggas tillbaka. Se till att komma ihåg vad det var du fann om du ändå skulle behöva just den brickan senare!

Får du ihop ett par runbrickor försöker du tillkalla en dvärg. Du kan få titta in i ännu en ny hobhåla för att försöka finna en dvärg. Har du matchande hobbrickor ber du dem om information och får lyfta ett annat tak för att endast se vad som finns därunder. Har du hittat ett par matbrickor blir en dvärg hungrig och går på jakt efter något ätbart. Välj ut en annan spelare som blir av med en dvärgbricka och tvingas lägga tillbaka den i en håla.

Lego The Hobbit är som du märker ett vanligt (men typiskt Lego-dyrt!) memoryspel med Legodetaljer. Det blir ett fasligt plockande med att lyfta små lock och lägga tillbaka dem. Det finns förstås alternativa regler för att både bygga om och spela på annorlunda sätt, men själva grundspelet memory och upplägget med att hitta par finner jag inte intressant för fem öre.

En hel del Legobygge inför spelstart blir det ju såklart men även detta är rätt repetitivt, det är ju ändå 16 likadana hyddor att sätta samman. Spelet är måhända kul för de yngsta men som förälder spelar jag mycket hellre något annat. Dessutom tyckte jag att reglerna inte var helt solklara och det tycker jag de måste vara, särskilt i ett spel främst för barn.

Det är alltid kul med Lego och de här gröna bitarna och de små hyddorna är tjusiga men nej… spelet är snyggt, men faktiskt rätt trist.