Hjärnsläpp (Tactic)


Fakta:
Antal spelare: 3-6
Ålder: 18+ år
Speltid: 45+ min
Innehåll: Spelplan, 400 kort med frågor, häfte med bläckfläckar, 6 spelpjäser, 36 hjärndelskort, två tärningar samt regler

Hjärnsläpp är partyspelet för vuxna som visar sig vara bättre än förväntat, även om spelet ändå är lite för mycket. Största delen av speltiden lägger man på att vandra runt spelplanen och besvara frågor från 6 olika kategorier, men man skall också tolka bläckfläckar och besvara frågor om sig själv. Variation är festligt men framförallt bläckfläckarna kunde man ha hoppat över.

Frågorna hör hemma i kategorierna: Spädbarnsåldern, Barndomen, Ungdomen, Vuxenåldern, Pensionsåldern samt Kosmos. Kosmos handlar om sömn och drömmar, stjärntecken och horoskop, de övriga kategorinamnen beskriver väl rätt tydligt vad det handlar om. Frågorna baseras på verkliga forskningsresultat, från jordens alla hörn, det mesta dock från Amerika. Seriös forskning i all ära men kanske, kanske att vi svenskar ändå skulle tycka annorlunda om t.ex. barnuppfostran, äldre personer, familjeliv etc. än folk i andra länder. Det finns ju kulturella skillnader, men visst, det hela känns ändå rätt intressant, spännande och annorlunda och några typiska frågor kan låta så här:

Hur många av hundra barn går i sömnen 1, 15 eller 30 st?
17-åriga Mimmi och Micke är ihop. Vem av dem tittar mest på den andra när de är tillsammans?
Vilka står varandra närmast senare i livet systrar, bröder eller en syster och en bror?
Vem hänger lättare med ett gäng; en 15-årig flicka eller en 15-årig pojke?
En kvinna söker en man via kontaktannons; hur många träffar behöver hon gå på för att hitta den rätte 10, 20 eller 40 stycken?
Rätt eller fel Mannen kommer bättre överens med sin svärmor än kvinnan med sin?
En flicka eller pojke i Europa, vem av dem ammas troligtvis längst?
Vilken färg tittar ett litet barn längst på gult, blått eller grönt?
Björn träffar Annelie i en bar. Vem av dem ställer flest frågor under deras första samtal?
Vem kommer att ha flest nya vänner efter en tvåveckors kryssning en 70-åring eller en 20-åring?
Vem har hjälp av sin hårfärg i yrkeslivet en rödhårig man eller en rödhårig kvinna?
Om du frågar en 5-årig flicka om vilket djur hon gillar mest, blir då svaret oftast; häst, elefant eller hund?
För att lugna ned din väns häftiga humör, vilket skulle vara bäst att ta med personen på semester till värme eller kyla?
Hur gammal känner sig vanligtvis en 70-åring som 58, 68 eller 78 år?
Vem lever längst; en person som inte får mat eller en som inte får sova?

Ja, som du märker är det ett mycket varierande batteri frågor som dyker upp i Hjärnsläpp och det är festliga frågor för det mesta. Kanske att somligt hade blivit ännu bättre om många av forskningsresultaten (vars källor faktiskt anges) inte hade varit så gamla. Saker och ting kan ha ändrats sedan 70- och 80-talet, det mesta verkar ha kommit ifrån den tidsperioden, men jodå, de flesta svaren kan man väl ställa upp på.

För första rätta svaret i respektive kategori får du plocka upp en pappbit i form av en del av hjärnan. Samlar du alla 6 bitarna pusslar du ihop en komplett, hel hjärna och rusar du sedan först till spelplanens målruta är det du som vinner!

Men visst ja, det var ju mer än dessa frågor det handlade om. Hamnar du på vissa andra rutor kan det bli dags att titta i boken med bläckfläckar och försöka gissa rätt på frågan vad de flesta ser när de tittar på en viss bild. Man får oftast 3 alternativ och här är det tyvärr inte speciellt svårt att lista ut rätt svar. Bläckfläckarna är som sagt det minst roliga momentet.

Hamnar du på en motspelares startruta skall du och denne spelaren båda avge svar på en fråga ur högen med Behandlingskort. Här handlar det om dig och det är viktigt att ni båda svarar lika. Några typiska frågor här kan vara:

Berätta för oss, spelare X:
Vem tycker du skulle vara intressantast att möta, Gud eller Djävulen?
Skulle du kunna vara tyst och inte prata på 24 timmar? säkert, sannolikt, tvivelaktigt, omöjligt
Skulle du vilja vara; 10 år yngre, 10 år äldre eller precis lika gammal som du är nu?
Vad tycker du oftast om en film du sett att den var bättre än du trodde, sämre än du trodde eller just så bra som förväntat?
På en skala från 1-10, hur romantisk är du?
Om ett flygande tefat skulle landa på din tomt mitt i natten, vad skulle du göra somna om, väcka någon annan eller gå ut och hälsa?
Om du får en stor portion mat på restaurangen, vad gör du? Äter så mycket du orkar och lämnar resten, äter upp allt även om du är proppmätt eller ber att få ta med dig resterna?

Ja, även det här momentet är riktigt festligt. Här kan man få veta spännande saker om sina motspelare och avslöja vad man själv tror om dem. Fler än 70 Behandlingskort i spelet hade varit skoj för rätt snart vill man bara sitta och läsa dessa för varandra och kolla svaren...

Ja, detta var väl Hjärnsläpp det. Du kastar tärning och går runt spelplanen och svarar på olika frågor och samlar pusselbitar till en hjärna, du analyserar bläckfläckar och försöker lista ut hur väl du känner dina medtävlare. Under vissa förutsättningar kan du vinna en gratis pusselbit utan att besvara en fråga eller vid fel svar tyvärr förlora en tidigare vunnen pusselbit.

Med lite färskare forskningsresultat, lite fler frågor i somliga kategorier och utan bläckfläckar hade detta fått ett än högre betyg för detta är bra, inget snack om saken. Nyare utgåvor av Hjärnsläpp kan ha justerat somligt av det jag anser är små brister. Det borde jag kolla upp...