Hive: The Pillbug (Gen42)


Fakta:
Innehåll: 2 x Pillbug-pjäser för standardversionen, 2 x Pillbug för pocketutgåvan
Konstruktör: John Yianni

Gen42 och John Yianni bjuder på nya spelpjäser till såväl originalspelet Hive som den förminskade pocketutgåvan. Det kan ju uppfattas som schysst men för mig som endast har originalet blir ju hälften av innehållet rätt överflödigt. Vilken tur då att den här enda nya insekten verkligen känns som ett välkommet tillskott i ett spelparti. Tänk, inte trodde jag att jag skulle tycka att gråsuggor förde med sig något speciellt positivt…

Den här pjäsen har dock förmågan att förändra ett Hive-parti högst påtagligt. Den lilla gråsuggan kan sannerligen erbjuda nya utmaningar för både attackerare och försvarare. Detta är en riktigt användbar pjäs och den rör sig som Drottningen eller Skalbaggen (Queen Bee eller Beetle), dvs. endast ett steg i taget åt något ledigt håll, men till skillnad från Skalbaggen alltid endast i ett plan.

The Pillbug har en specialförmåga man kan använda sig av istället för att flytta pjäsen. Gråsuggan, där den ligger, låter dig ta en annan intilliggande pjäs (valfritt vilken, en egen eller en tillhörande motståndaren!) och dra den upp ovanpå din egen Pillbug och sedan ned på valfri ledig plats intill nämnda Gråsugga.

Du kan således manipulera din närmaste omgivning, flytta en pjäs i kontakt med din Pillbug till en annan plats, allt så länge pjäsen fortsätter att finnas bredvid din. Det är alltså helt okej att lyfta upp en instängd pjäs och släppa ned den i ett hål den annars inte kunnat flytta in i eftersom du tillfälligt får lyfta pjäsen upp en nivå ovanpå Gråsuggan. Om t.ex. din drottning är hotad kan du flytta den till motsatt sida av din Pillbug, och som sagt, du har för första gången tillåtelse att flytta på motståndarpjäser!

Du får förstås inte bryta mot den allra viktigaste regeln, du kan aldrig flytta en pjäs som bryter upp sammanslutningen av insekter i två eller flera delar. Du får ej heller flytta en pjäs som precis flyttades i draget innan och det är heller inte okej att direkt flytta på den pjäsen du transporterat över din Pillbug. Men de reglerna kan man väl leva med?

Wow, kan man säga. Wow, tycker jag. Den här pjäsen öppnar upp möjligheter och skänker rejält med nytt liv till ett redan alldeles utmärkt spel. Det är kanske inget kryp att genast addera i spel för en Hive-nybörjare men den kommer snart att vara given i varje parti. Insektskollektivet växer!