Hive - The Ladybug (Gen42 Games)


Så där ja, nu kan du spela med nyckelpigor i utmärkta strategispelet Hive. Här kommer en vit och en svart bricka för respektive spelare (och ett litet ark spelregler) och nog förändras spelet rejält om du sätter nyckelpigan i spel. Fast det gäller väl generellt för hela spelet. För varje ny pjäs som introduceras förändras ju spelet ofrånkomligen, oavsett typ av bricka.

Nåväl, nyckelpigan lånar drag från andra Hive-varelser och gör dem till något eget. Precis som spindeln rör den sig alltid exakt tre steg och precis som skalbaggen kan den klättra upp ovanpå de andra pjäserna. Den rör sig dock aldrig runt själva bikupan på utsidan så som t.ex. myran eller spindeln gör. Nyckelpigan har nämligen ett rörelsemönster som är som följer: alltid förflyttning två steg ovanpå andra pjäser, sedan ett steg ned.

Detta innebär såklart att detta är en spelpjäs som är svår att stänga in då den alltid kan hoppa upp ovanpå en intilliggande. På samma sätt när den skall ta sitt sista steg så glider den så att säga över kanten på en pjäs och faller ned en nivå. Därmed kan nyckelpigan, precis som t.ex. skalbaggen, ockupera ett hålrum som många andra pjäser inte kan nå.

I och med att nyckelpigan alltid måste röra sig ned när den väl kommit upp ovanpå en annan bricka har den naturligtvis inte en blockerande funktion såsom skalbaggen, men alltså till skillnad från denna ändå en raskare förflyttning. Tre stegs rörelse och det både ovanpå och i markplan gör denna spelpjäs till en rejäl utmaning att hantera på bästa sätt.