High Concept (Ninja Print)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 deltagare
Ålder: 12+ år
Speltid: 45-60 minuter
Innehåll: Spelplan, 100 gissa-kort, 36 röstkort, 150 pitch-kort, 50 sedlar, minutglas, 6 spelpjäser med plastfötter, 6 skrivplattor, 6 pennor, regler.
Konstruktörer: Alexander Kandiloros & André Forsblom

Jag gillar verkligen frågespel så redan där ligger High Concept på plus, att allt sedan handlar om frågor om film, ett tema som också ligger mig varmt om hjärtat, gör allt bara ännu bättre.

Det är dock där alla likheter med vanliga frågespel slutar för här har man tänkt en extra gång på att göra frågorna så kluriga som möjligt. Det är också så att alla frågor är till alla deltagare tillsammans, samtidigt, så försök att dölja ditt lilla whiteboardark där och när du plitar ned svaren... Ni får alla fyra frågor i varje frågerunda men skall lyckas hitta fem olika filmer! Det är var och en för sig själv (eller ett lag tillsammans).

Den första filmen beskrivs med en enda kort mening, en klassisk pitch tänkt att vara så lockande och sant beskrivande som möjligt. Fattar du vilken?

Härnäst är beskrivningen av två filmer sammanlänkade till en enda kanske lite knasig mening. Kan du identifiera de ingående båda filmerna som avses?

Den tredje uppgiften är att identifiera filmen baserat på en rätt dålig eller i alla fall kanske en inte så bra beskrivning. Den är inte felaktig på något sätt men väldigt övergripande och kanske lite tillspetsad.

Sist och slutligen får du filmens story beskriven med en mening i bakvänd ordning mot filmens handling, dvs. det du läser först i meningen är i själva verket det som händer sist i filmen.

Efter två spelade omgångar, vardera med ett nytt frågekort (med fyra frågor/fem filmer), är det dags för ett annat spelmoment, ett lite mer kreativt sådant. Nu skall nämligen varje spelare (eller lag) skapa sin egen lockande filmpitch och vinna de övrigas gillande. Ja, vem får till den mest intressanta, roligaste, knasigaste filmstoryn med en enda mening?

Till er hjälp finns pitchkort i tre delar, tre högar med kort i olika färger. Gula kort för meningens inledning och blå för ett mittparti. De röda pitchkorten använder du för att avsluta meningen. Du får ett par kort i respektive färg som startbidrag.

På tre olika gula kort (pitch 1) kan det t.ex. stå Stålmannen, En pratande hund eller En fallen ängel.

På tre olika blå kort (pitch 2) kan man få läsa; vinner stort på lotto men, tar en skolklass gisslan och, råkar väcka en vilande demon och...

Innan röda kort (pitch 3) avslutar en mening med exempelvis; åker vilse i yttre rymden, var egentligen ett spöke hela tiden, mördar folk i deras drömmar etc.

Kombinera nu helt enkelt ett pitchkort i respektive färg till något helt unikt. Alla läser upp sina bidrag och röstar sedan på den filmidé man gillar bäst och fördelar poängen därefter.

Ja, poäng får man såklart även efter filmgissningsmomenten också. Det är 24 steg att förflytta sig från start till mål. Rätta frågesvar ger förflyttning framåt liksom alla som varit involverade i röster kring det vinnande bidraget vad gäller ny filmpitch. Man kan också under spelets gång belönas med nya pitchkort och/eller pengar, pengar du kan använda för att köpa ytterligare nya pitchkort för att kunna skapa den bästa filmstoryn.

Och så rullar det på. Två frågeomgångar, en skapad egen filmpitch, två nya frågeomgångar osv. Så det bjuds på mer av filmfrågor än kreativt pysslande och röstande således och därför hamnar spelet High Concept i min kunskapsspelskategori, även om där alltså finns andra spelinslag också. Reglerna är enkla, spelupplägget annorlunda och mycket underhållande (särskilt för riktiga filmnördar, annars kan kanske filmfrågorna upplevas som svåra) och komponenterna håller god kvalitet. Vill man inte spela med de medföljande whiteboardarken och -tuschpennorna går det såklart bra att skriva med vanliga pennor på papper.

Små detaljer som förhindrar ett än bättre betyg är främst mängden frågekort. Visst är 100 kort á 5 filmer okej, men om man nyttjar 5-10 kort per parti har man snart gått igenom dem. Spelar man med samma gäng hela tiden eller bara har bra minne är livslängden på spelet tyvärr kanske något begränsad. Whiteboardpennor och plastade skrivark är ett fint tillskott men samtidigt rätt onödigt kan jag tycka, alla har väl tillgång till papper och penna, och det blir mindre kladd. (Och något papper eller en trasa måste du ju ändå ha för att torka av skrivplattan).

I övrigt är detta inte alls så dumt. Upplägget gör sig som bäst med många deltagare samtidigt som det då kanske blir svårt för alla att kunna läsa de olika frågorna på korten. När alla väl förstått frågorna vänds timglaset och 1 minuts betänketid för de fem svaren tar sin början. Vänd det fler gånger om ni alla tycker att längre svarstid behövs. En regel vi redan justerat är att man inte får rösta på sin egen pitch. Som en bonus kan man roa sig med att försöka lista ut från vilka filmer de olika Pitch-idéerna kommer. Allt sammantaget är High Concept ett festligt filmspel i behändigt format!