Heroica - Fortaan (Lego)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: 8+ år
Speltid: 10-20 minuter
Innehåll: Byggbar 304 Legobitar (inkl. tärning och figurer), regelhäfte samt bygginstruktioner


Legoföretaget fortsätter att spotta ur sig mer eller mindre simpla spel med Legobitar. Variationsrikedomen är i alla fall rätt imponerande även om själva spelupplevelsen ofta blir högst medelmåttig. Här i Heroica-serien kommer ett av de mer avancerade spelen, med fantasytema, lite rollspelslikt i lightversion till sitt upplägg och litegrann som ett samlarspel. Även om varje låda erbjuder någon form av eget spel är tanken den att olika Heroica-boxars innehåll skall sättas samman till en enda gigantisk Legovärld med massor av gångar och rum att utforska, olika skatter att förvärva och mängder av monster att bekämpa.

Heroica-asken Fortaan rymmer Legobitar som räcker till ett tjog olika moduler i form av rum, gångar, broar och portaler. Dessa olika hopbyggda skapelser kan du sedan sätta samman på oändliga sätt (detta är ju Lego!), här medföljer instruktioner för tre olika scenarios, tre olika ”världar” om man så vill.

I olika rum och gångar finns som sagt skatter, monster, låsta dörrar osv. Slå din tärning och flytta din pjäs ett antal steg. Plocka på dig skatterna, nycklarna, vapnen och annat och vandra vidare i de labyrintliknande lokalerna.

Stöter du på monster måste du förstås kämpa för livet. Kasta tärning igen och hoppas på tur. Med ett enda lyckosamt tärningskast kan fienden stupa, har du otur blir du sårad.

Precis som med vanliga, hederliga rollspel typ Drakar & Demoner etc. har respektive spelfigur sina unika förmågor. Barbaren kan besegra alla intillstående monster i ett enda slag, Trollkarlen kan bekämpa fiender på distans, Druiden kan återställa sin förlorade livskraft själv och Riddaren får gå två extrasteg och kämpa ned en motståndare.

Alla har de en fysik, ja kalla det livskraft, som tål 4 smällar. Olika monster är såklart olika starka och kan skada dig olika mycket vid en träff när de anfaller dig. Kanske kan du hitta extra behållare med läkande drycker och dekokter som återställer kraft du förlorat. Skulle en fiende skada dig så svårt att din livskraft försvunnit (når noll alltså) måste du stå över en eller flera omgångar för att vila upp dig/återfå kraft.

Tja, det är väl konceptet det. Krydda ditt bygge med att ställa ut ett antal flaskor, skattkistor eller vapen på sina håll i miljön du byggt. Du kan hitta magiska drycker som ger dig extra förflyttning, extra styrka, extra tur osv. Du kan hitta guldmynt eller olika vapen såsom yxa, stav, båge, kniv eller svärd. Dessa är såklart olika effektiva mot olika figurer. Vill du kan du naturligtvis samla pengar till att köpa dig bättre vapen. Det är enbart fantasin som sätter gränserna i den här världen.

Heroica-Fortaan är inte värdelöst men om man som jag är uppvuxen med riktiga rollspel känns detta enbart som en mycket blek kopia, en lightversion, som sagt. Heroica är ett ambitiöst koncept och ett fungerande spel för de yngre, men gillar man äventyr i främmande världar, skattletning och en kamp mot farliga monster rekommenderar jag alla gånger ett riktigt rollspel som erbjuder så mycket mer!

Dessa boxar kostar för mycket i förhållande till den lilla begränsade spelvärld man kommer över, men visst är det många tjusiga Legodelar man får.