Helt Genialt (Egmont Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 2-4
Ålder: Från 10 år
Speltid: ca 30 min
Innehåll: Innehåll: Spelplan, 120 brickor, påse, 4 brickställ, 4 poängkort, 24 markörer, regler
Konstruktör: Reiner Knizia

Ett spel som har kommit från ingenstans och snabbt blivit lite av en favorit hos flera i närmaste vänkretsen. Spelplanen rymmer mängder med sexkantiga rutor där spelbrickorna skall placeras ut och generera poäng. Är det fyra spelare som deltager utnyttjas hela spelplanen, är det 3 spelare minskas utrymmet genom att de yttersta rutorna exkluderas, och vid 2 spelare krymper utrymmet ytterligare. De två yttersta raderna med rutor är då tabu att använda. Så långt spelplanen.

Varje spelare tar varsitt brickställ och drar upp 6 brickor med färgsymboler ur tygpåsen och placerar dem i brickstället framför sig så att de inte kan ses av motståndarna. Nu gäller det att i tur och ordning spela ut sina brickor en i taget så att de ger dig själv maximalt med poäng samtidigt som du kanske försöker begränsa utläggnings- och poängmöjligheterna för kommande spelare. De spelbrickor du drar upp ur tygpåsen är avlånga och har en färgsymbol i vardera änden. Somliga brickor har samma symbol i båda ändar, men oftast är det två olika symboler och färger som visas och det ger förstås dubbla möjligheter att finna lämplig plats på spelplanen och få poäng. De symboler och färger som gäller är röd 12-uddig stjärna, grön cirkel, blå 5-uddig stjärna, orange 6-hörning, gul sol och lila ring.

Varje gång du spelar ut en bricka måste den placeras så att i alla fall en av symbolerna på denna matchar en intilliggande redan utlagd bricka. Det här kan låta krångligt i löpande text, men är hur enkelt som helst när du ser spelplanen och pjäserna. Ja, så lägg ut dina färgsymboler intill så många liknande som möjligt, ju fler lika symboler som finns i räta linjer åt alla håll från din bricka, desto fler poäng får du. Och det är nu ytterligare en klurighet kommer in i bilden.

På respektive spelares poängkort finns en pjäs i varje färg. De placeras alla på ruta noll vid start, och kan sedan flyttas fram till totalt 18 poäng vardera. Den pjäs/färg/symbol som du har flyttat minst (dvs. samlat minst poäng på) är den som avgör slutresultatet. Förlorare är den som har sin sämsta pjäs på lägst siffra på poängkortet! Det är alltså i ditt intresse att försöka samla ihop många poäng för alla symbolerna och färgerna. Hoppas bara du har turen med dig och drar rätt brickor ur påsen och att du sedan kan lägga där du vill…..Utöver ovanstående finns ytterligare regler för bonuspoäng, lagspel etc. Både enkelt och avancerat på samma gång. Underhållande!