Haren och Sköldpaddan (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 deltagare
Ålder: 9-99 år
Innehåll: 1 spelplan, 5 spelpjäser, 5 tävlingskort, 12 harkort, 18 salladskort samt morotskort i olika valörer och spelregler
Konstruktör: David Parlett

Visst låter det som ett barnspel, men detta är inget för de yngsta. Tvärtom är detta ett bra mycket klurigare spel än vad det ger sken av att vara. Det kan tyckas som en enkel spelidé att vara först med att ta sig från start till mål, men här finns fler moment och uppdrag att klara av på vägen.

All förflyttning framåt kräver morotskort och det kostar fler morötter ju fler steg du vill gå i ett och samma drag. Så samla på dig morotskort. Du kan få dem genom att stanna till på morotsrutor, gå bakåt, vinna dem via harkort eller kanske stå på en sifferruta som just då motsvarar din plats i loppet. Men samla inte för många. Du får ha max 20 morötter kvar när du passerar mållinjen. Och med tanke på hur snabbt det kan gå att få dem kommer du säkert att ha för många och mot slutet istället få svårigheter att bli av med alla.

Inte nog med detta. Vid start har du också 3 salladskort på handen. Du måste ha gjort dig av med samtliga innan du når mål och det finns inte så många salladsrutor på spelplanen. Är en ruta upptagen är det bara att fortsätta framåt mot nästa. Men hinner du då göra dig av med alla salladskorten? Ja, det är klurigt det här. Får du för många morötter eller kommer för snabbt framåt mot målet kan du välja att gå bakåt till sköldpaddsrutor. Men backa inte för långt, du får 10 extra morötter för varje ruta du backar, så förflytta dig smart. Stora kliv framåt ibland, ibland bara ett enda steg. Ett festligt, utmanande taktikspel. Vore det inte för harkorten som man kan få dra vore detta ett rent strategispel utan några slumpinslag. Fast å andra sidan kan du ju välja att inte gå på harrutor……Årets spel i Västtyskland 1979 och i Holland 1981.