Handelsfürsten – Herren der Meere (Pegasus Spiele)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: Från 8 år
Speltid: 30 minuter
Innehåll: 60 varukort (10 var i färgerna rött, blått, grönt, gult, vitt och brunt), 20 specialkort, 30 varor (5 träkuber var i färgerna rött, blått, grönt, gult, vitt och brunt), 60 guldmynt samt regler
Konstruktör: Reiner Knizia

Tyska spelet Handelsfürsten heter Merchants i engelsk utgåva och som framgår av namnen handlar detta om just handel i någon form. Spelarna är köpmän som fraktar varor på de sju haven och hela tiden försöker att ha just det som marknaden efterfrågar på lager.

Det är såklart rätt svårt att lyckas med det. Marknaden skiftar ständigt. Med varje utspelat kort kan efterfrågan ändras och det är endast den som hela tiden har en vara motsvarande det senast utspelade kortet på sitt fartyg som får poäng.

Sex olika varor (gul, grön, röd, blå, vit, brun) kan vara vad ni måste försöka leverera vid olika tidpunkter under spelets gång och då alltid endast en sort vid varje tillfälle. Varje spelare har bara två fartyg till sitt förfogande och dessa kan endast frakta en typ av vara i taget, så somliga behov kan ni med största sannolikhet inte tillgodose. Ibland blir ni med andra ord utan poäng.

Och det är naturligtvis poäng ni vill ha. Den som samlat flest vinner spelet när ni spelat er igenom hela högen med varukort. Poäng ramlar oftast in i snabb takt för samtliga deltagare men för seger måste nog några av dem spenderas på inköp av specialkort.

Specialkorten kostar en hel del, 8-12 poäng styck. Lyckligtvis skänker de en rejäl fördel till sin investerare. Det finns fyra olika typer av kort och av tre sorter endast två exemplar av respektive sort, först till kvarn således!

För 8 p får du ett bonuskort som låter dig dra ett extra varukort i varje drag. För 10 p köper du dig ett nytt fartyg (inklusive en vara som last) och kan därmed frakta fler varor varje spelomgång. För 11 poäng/guldpengar köper du dig ett mycket lukrativt handelsavtal som ger dig 2 extra guldmynt varje gång du får guldpengar för dina varor. Sist och slutligen kan du betala 12 guldmynt för förmånen att få byta ut en extra vara på ett av dina fartyg.

Specialkorten har helt klart förmågan att skänka någon segern så vänta inte för länge med dina investeringar.

Ok, då tar vi och kort tittar lite mer på spelupplägget. Sex uppvända varukort (en blandad mix av färgerna rött, blått, grönt, gult, vitt och brunt) ligger på bordet. Spelarna själva har var och en tre egna varukort på handen. Övriga varukort finns i en gemensam draghög. Korten på bordet visar marknaden, den rådande efterfrågan på olika varor. Varje spelare får även två båtkort var att ha liggande framför sig och placerar sedan en valfri träkub på respektive båt. Kuberna finns naturligtvis i samma färger som varukorten och visar såklart exakt vilken last de olika fartygen har.

En spelare i taget utför sitt drag och sedan tar nästa spelare vid och väljer sina aktiviteter. Den aktive spelaren har i den första delen av sitt drag att välja mellan att utföra följande (endast en aktion får väljas):

• Byt en vara (en träkub i en viss färg) på ett av dina fartyg mot en annan valfri i det gemensamma lagret. Ditt skepp börjar omedelbart frakta en annan specifik last.

• Köp ett specialkort, du får ha hur många som helst och gärna flera av samma, effekten blir kumulativ.

• Passa, dvs. göra inget av ovanstående.

När du sedan valt och utfört endera av dessa tre möjligheter är du framme vid fas två av ditt drag. Då måste du på nytt välja endera av två nya erbjudanden:

• Spela ut varukort från handen och få till en omedelbar poängutdelning (guldmynt). Du spelar valfritt antal kort (max 6) och alla i enhetlig färg. Valda kort läggs ett och ett ovanpå de kort som redan finns på marknaden, spelaren täcker helt enkelt 1-6 stycken valfria kort och ändrar därmed efterfrågan. Varje kort som nu ligger uppvänt i spelad färg innebär att den varufärgen blir värd 1 poäng. (Ex. 2 gröna kort = 2 guldmynt etc.) Sedan får varje spelare som just nu har en varukub i matchande färg på ett av sina fartyg den summan. Om båda fartygen (eller fler om man köpt extra skepp med specialkort) fraktar likadana varor utdelas rådande varuvärde för varje kub.

Kort sagt vill du alltid spela ut, och få marknaden att omfatta, så många kort som möjligt (max 6) av en färg/vara som dina fartyg fraktar just nu.

• Dra två nya varukort till handen.

Ja, det var det hela. Som du märker måste du prioritera och planera, allt är alltså inte möjligt att utföra hela tiden. Spelar du ut kort för att få poäng får du inte i samma drag fylla på med nya. Väljer du att samla ihop kort och öka på din korthand blir det ingen poängutdelning under din spelrunda. Vill du köpa specialkort kan du inte i samma drag byta last på ett fartyg osv. Vad vill du satsa på? (Köpa specialkort, köpa specialkort, köpa specialkort!)

Du behöver såklart göra allt i olika situationer, det gäller bara att hitta en bra balans. Handelsfürsten är lättspelat, snabbspelat, ständigt omväxlande, ett trevligt litet tidsfördriv.