Hälge Jaktfeber (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 2-4
Ålder: Från 10 år
Speltid: ca 30 min
Innehåll: Spelplan, 4 Hälgefigurer, 2 tärningar, 4 Hälgetavlor och 48 taggar, 4 jägarkort, 24 seriekort, 50 händelsekort, 1 Blixten-pjäs med fot samt regler
Konstruktör: Björn Wadelius

Visst, detta är framtaget för att tjäna ännu mer pengar på Hälges goda rykte som seriefigur, men det går inte att komma ifrån att detta är ett rätt festligt barn-/familjespel. Det handlar i stort bara om att ha tur med tärningskasten och spelkorten men ibland vill man kanske spela sådana spel också?

Spelplanen vecklas ut, korten blandas i sina högar, pjäserna placeras på startrutan och alla deltagare tar varsin Hälgetavla och 3 taggar. Japp, det är så här att älgen Hälge vill vara med i 12-taggars-klubben med de riktigt stora älgarna och här är nu Hälge avbildad med sina stora horn. De yttersta bitarna på de 12 taggarna på respektive Hälgetavla är utstansade hål och spelet går nu ut på att man springer runt spelplanen på jakt efter dessa 12 små runda brickor, dvs. taggarna. Först att fylla tavlans alla hål, först med att ge sin Hälge 12 taggar är vinnaren. Enkelt, eller hur?

Ja, så låter det kanske men det finns faror där ute. Det sitter jägare i sina jakttorn i olika delar av skogen och vill det sig illa skjuter de kanske på dig. Med en träff kan du mista en tagg eller flera. Somliga händelsekort kan också snuva dig på surt förvärvade taggar, men å andra sidan kan du få taggar bara du når vissa rutor på spelplanen eller passerar startrutan. Att samla kort med olika Hälgeserier är också ett sätt att vinna taggar. I Jaktfeber slår man tärningar, flyttar pjäser och drar kort, mer är det inte. Om en jägare skulle skjuta på dig är det en motståndare som fattar det beslutet och rullar tärningarna, så här finns en möjlighet att förstöra för varandra, ett moment av skadeglädje och hämnd. Allt är färgglatt, snyggt utformat och helt okej att spela så betyget tre är solklart.