Guinness World Records (Egmont Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 3-5 spelare eller lag
Ålder: Från 7 år
Speltid: ca 1 timme
Innehåll: Rekordsnurra med pil, DVD-skiva, 250 frågekort, kortlåda, 2 tärningar, block, 2 pennor, 5 marker, 50 spelmarker, 2 sugrör, 2 pingpongbollar, batteridriven timer, regler
Frågeskrivare: Karin och Hasse Thorsvad

Det finns brädspel, det finns TV-spel och så finns det galna partyspel. Och så finns det Guinness World Records som försöker vara allt detta på en och samma gång och det hade man ju kunnat gissa, det hörs ju nästan på namnet. Guinness World Records, DVD-rekordsspelet för alla. Om jag bara hade haft vett att hålla mig borta från detta skämt. Det är inte ett märkvärdigt bra brädspel, det är inte ett hyggligt bra TV-spel och som partyspel betraktat är det inte ens kul. Enda lilla behållningen skulle vara att titta på en del filmklipp från rekordförsök på DVD-skivan, men det finns ju ingen snabbmeny så det blir ett himla knapptryckande och snurrande på rekordsnurran på TV:n, väntetider och ev. trista klipp varvat med mindre trista…..

Själva brädspelet består av en pappskiva med snurrpil. Här sätter spelarna snurr på pilen och får fram kategorier som Otroligt och vansinnigt, Starkt och snabbt, Tekniskt och otekniskt, Valfri kortfråga, eller DVD. Så länge det inte står DVD tar man fram ett frågekort och läser en fråga i passande kategori. Alastair Galpin satte rekord i att ha flest strumpor på en fot, hade han 50, 60 eller 70 strumpor på foten? Mike Cuzzacrea sprang ett tre timmar långt maratonlopp. Vad gjorde han samtidigt som han sprang? Pratade i mobiltelefon med sin fru, Rakade av sig håret och skägget, Vände en pannkaka i luften? Ja, det mesta är mer eller mindre knäppt och alla frågor har tre svarsalternativ. Rätt snart blir det trist och enformigt. Är det viktigt eller ens kul eller intressant att veta att Rick Smith Jr kastat ett spelkort 65,69 meter? Eller att Marianne Harjula kramat 612 personer på en timme? Kommer kategorin DVD upp slår man på TV:n och DVD-spelaren, laddar skivan och trycker igång en motsvarande snurra på skärmen. Från att ha suttit runt bordet skall nu alla vända sig mot TV:n. Och sen kommer en liten filmsnutt och en fråga kring det rekordförsök man just sett. Frågan kan förresten komma före, under eller efter filmen. Filmerna visas hela tiden i ett litet fönster på TV-skärmen och jag har inte lyckats att påskynda vare sig filmuppspelningen eller betänketiden.

Ibland kommer kategorin Utmaning upp och det är då två spelare skall utmana varandra på något mer eller mindre rekordartat tokigt, t.ex. knäppa händerna på magen och därefter på ryggen flest gånger på tid, hoppa jämfota osv. Det finns även listat andra rekordförsök de tävlingsinriktade deltagarna kan försöka sig på att slå. Vad sägs om att sparka sig själv i rumpan, kasta en penna i luften, plocka saker med tårna, byta strumpor eller vissla utan att hämta andan? Med i asken följer även en batteridriven timer, ett par sugrör och några pingpongbollar till utmaningarna.

Den som vinner en utmaning eller svarar rätt på en fråga får en marker och flest sådana små brickor är såklart spelets vinnare. Om det är något att stå i. Det här var en orgie i galna rekord, somligt okej, men annat osmakligt eller på annat sätt rätt meningslöst. Knäppandet på DVD-fjärrkontrollen blev riktigt tjatigt och alla frågor med dumheter sög musten ur hela spelgänget på 10 minuter. Ingen kände heller för att byta strumpor eller resa sig och hoppa jämfota mitt under spelet. Att hela tiden varva DVD-tittande med att snurra på den riktiga snurran blev störande och ja, du har väl redan förstått att jag tyckte det här var ett skitspel. Spelet är från 7 år. Kanske att 10 år är en passande övre gräns….