Mysteriet på Greveholm (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 deltagare
Ålder: Från 7 år
Speltid: Ca 45-60 min
Innehåll: 1 spelplan, 1 snurra, 1 tärning, 4 spelpjäser, 1 Greve, 1 Sprak, 4 lathundar med regler, 8 dörrkort, 8 stora rumskort, 7 små rumskort, 88 nyckelkort, 6 Grevekort, 6 Sprak-kort, 6 julmustkort, 6 raketkort, regelhäfte
Konstruktör: Peter Nyrell & Ricard Hageman

Spelet är baserat på karaktärer från SVT:s julkalender från 1995, Mysteriet på Greveholm. Det är snyggt förpackat, innehåller rejäla spelbrickor och kort, allt är tjusigt illustrerat och glatt färglagt och här finns mängder med saker i asken. Och av alltihop blir det egentligen bara ett snyggt memoryspel, ett enkelt kom-ihåg-spel. Nåja, enkelt är kanske för mycket sagt, det gäller ju ändå att minnas vilket rum som finns var på spelplanen, men ändå……Det är bara 8 rum du skall hålla reda på och kan du bara finna och hålla isär var på spelplanen Vardagsrummet, Raketrummet, Musikrummet, Entrén, Korridoren, Höga rummet, Köket och Prinsessans rum finns, är segern din.

Varje rum har en färg och för att få öppna dörren till rummet och titta in för att se vilket det är, krävs en nyckel i motsvarande färg. Så du jagar runt på spelplanen för att samla på dig nycklar i olika färger så att alla rum kan öppnas, ett i taget. Sedan gäller det alltså bara att komma ihåg vilket rum som är vilket på spelplanen. Rätt enkelt upplägg, eller hur? Ute på spelplanen rör sig även Roboten Sprak som ger dig gratis nyckelkort och den elake Greven som tar nyckelkort ifrån dig och ger dem till en annan spelare. Julmustkort stoppar greven och Raketkort ger extra förflyttning. Dessa kort kan du ibland finna bland nyckelkorten. Nyckelkort får du nästan i varje drag så en speltid på ca 45-60 minuter låter lite långt men så står det på asken. Det måste vara med flera deltagare med dåligt kom -ihåg och otur med tärningskasten. Sammanfattningsvis ett snyggt spel, men troligen främst för yngre spelare. Själv tröttnade jag ganska snabbt och så värst spännande var det ju inte. En mycket svag trea i betyg skulle kunna diskuteras, men nu blir det en 2:a och betyg under medel.