The Golden City (Z-Man Games)


Fakta:
Antal spelare: 3-4 spelare
Ålder: 10+ år
Speltid: 60 minuter
Innehåll: Spelplan, 72 byggnader, 50 terrängkort, 16 poängkort, 8 bonuskort, 6 nyckelkort, 8 varukort, 4 budgivningshänder, 35 mynt, startspelarbricka, 100 poänglappar.
Konstruktör: Michael Schacht

Välkommen till ön med den gyllene staden. Här gäller det att slå upp så många butiker som man bara kan, från en eller flera platser vid kusten och sedan via olika närliggande orter längs vägarna hela vägen in mot den gyllene staden. Ja, bygg en eller flera (det senare är bättre!) slingor med hus, från brädets ytterkant in mot mitten.

För att få ställa ut ditt lilla hus någonstans behöver du dock lämna ifrån dig motsvarande terrängkort. Beroende på var du tänker bygga måste du ha tillgång till ett passande kort för kusten, berg, äng, skog eller öken.

Dessa kort vinner du (eller köper) två och två via auktioner. 6-8 slumpdragna terrängkort är fördelade på 3-4 par (baserat på 3 eller 4 deltagare) och startspelaren lägger sin budgivningshand på det kortpar denne helst vill ha. Nästa spelare gör detsamma. Om denne nu vill ha samma kort som spelare 1, kostar det spelare 2 ett mynt (till banken) att ta över kortparet från startspelaren och därmed tvinga bort startspelaren för en stund.

Spelare tre väljer ett par härnäst, det som spelare två nu har eller ett av de andra. Vill spelare tre ha det som tvåan har kostar det nu 2 mynt att ta över dem. Och så vidare. Varje övertagande från någon annan kostar successivt 1 mynt mer än det föregående (relaterat till alla övertagandena oavsett kortpar). Denna process fortgår till dess att alla lagt sin budgivningshand på olika kortpar.

Naturligtvis försöker du alltså välja kortpar utifrån den terrängtyp du planerar att bygga på, men det finns också ett uppvänt poängkort att ta hänsyn till. Poängkortet visar vilken typ av vara och vilken typ av plats som kommer att ge poäng i den pågående omgången.

Ja, det är inte bara terrängen som är intressant, respektive plats symbol och den omedelbara bonus du får på respektive ställe är också värd att ta i beaktande.

På spelbrädet finns 16 kuststäder, i inlandet finns ytterligare 30 platser för spelarnas hus, 12 av dem finns i anslutning till olika floder (för olika former av poängräkning). I mitten finns den gyllene staden med två yttre och en inre stadsdel varje terrängområde (berg, äng, skog och öken). Du vill självklart ha dina hus precis överallt och kanske särskilt i alla stadsdelar. Det finns också extra poäng att hämta om man är ensam om att ha respektive vara eller är på plats längs en flod när det kommer till poängutdelning.

Så mycket mer var det inte. Varje ort kommer med sin speciella engångsbonus. Det kan vara att få ett mynt eller två, ett extra terrängkort, ett varukort, poäng eller kanske den nyckel som krävs (utöver passande terrängkort) för att få bygga inne i Guldstaden!

Spelet är slut då en spelare placerat samtliga sina hus, alternativt när det spelats så många omgångar att samtliga poängkort använts. Då vinner givetvis den som samlat flest poäng.

The Golden City är helt okej, hyggligt simpelt och ganska snabbspelat. Kanske väl lättsamt för somliga men allt fungerar som ett lagom mysigt familjespel. Komponenter och regler är också helt okej även om jag inte är så förtjust i poängsamlandet i form av tunna små papperslappar...