Gizeh (Pegasus Spiele)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 deltagare
Ålder: 8+ år
Speltid: 10-30 minuter
Innehåll: 6 spelbräden, 83 kvadratiska brickor, påse, spelregler
Konstruktör: Nikki Lim

Efter bara en kvart eller så har jag lyckats resa tre pyramider och bygga en sfinx dessutom. Och jag som trodde att det var ett riktigt slitgöra att bygga pyramider! Skämt åsido, Gizeh är ett rätt underhållande och småelakt spel med enkla regler, behändigt rask speltid och helt okej speldetaljer. Det handlar om en bunt små pappbrickor i en tygpåse och några små spelbräden, allt förpackat i en något lite större förpackning, 23 x 15 x 5 cm.

Varje deltagare förser sig med ett litet spelbräde på vilket man skall försöka bygga upp sina tre pyramider. Om man vill kan man också (försöka) låta uppföra en sfinx för en bunt sköna bonuspoäng. Den som först byggt sina tre pyramider avslutar omedelbart spelet och därefter gäller det att räkna samman värdet på de spelbrickor som man har på sitt bräde. Det kan vara brickor med såväl plus- som minuspoäng och vinnaren blir såklart den med bäst totalpoäng.

Inför spelstart har varje spelare 4 spelbrickor tillgängliga (dessa hålls hemliga för motspelarna) och i varje spelares tur skall en av dessa ut på bordet i aktivt spel, antingen som en bricka man samlar egna poäng med (på en egen pyramid eller sfinxen), alternativt som en bricka (troligen värd minuspoäng) man lägger hos en motspelare.

Ja, du får alltså bygga såväl på egna pyramider som på konkurrenternas, bara du inte gör båda sakerna i samma drag. En bricka skall spelas ut i tur och ordning och när du använt en bricka fyller du på med en ny så att du alltid har fyra att välja bland. Alla spelbrickor ligger blandade i en tygpåse att dra dem ur… Har du bara dåliga brickor tillgängliga kan du använda ditt drag till att byta dem och dra nya.

Pyramiden byggs såklart upp från basen och vidare uppåt och den kan bestå av maximalt fem olika nivåer. Du börjar lämpligen i botten med nivå 5 och kan bygga vidare uppåt med nivå 4-3-2-1. Du får bara lägga en bricka för varje nivå och brickan ger poäng motsvarande nivån.

En pyramid är färdigbyggd när den har en nivå 1-bricka överst. Det kan vara som den enda brickan i bygget för det är faktiskt så att du inte behöver ha alla nivåerna representerade i varje pyramid. Du kan snabbt bygga en pyramid från inget till fullbordad skapelse genom att spela ut toppen (dvs. en nivå 1-bricka) direkt på ditt spelbräde. Snabbt kan du bli klar men det ger dig å andra sidan inte många poäng. På samma sätt kan du påskynda motspelarnas byggen (genom att spela en nivå 1-bricka på någon annan) om du känner att du redan har nog med poäng för att ta hem segern och vill avsluta spelet.

En vanlig byggbricka får bara läggas på en annan byggbricka som motsvarar en siffermässigt högre nivå (fast alltså en lägre nivå i själva konstruktionen). Du kan alltså spela en bricka för nivå 4 på en nivå 5-bricka men inte tvärtom. Det finns dock byggbrickor för varje nivå där somliga ger pluspoäng medan andra ger nivåns höjd i minuspoäng. De sistnämnda vill du naturligtvis inte ha i dina byggen…

Här finns också brickor med juveler att bygga in som skatter i respektive pyramid. Om man vill. Dessa är också olika värdefulla och får bara spelas på en byggbricka som har exakt samma värde som skattbrickan ifråga.

Skulle man ha fått en olämplig bricka av någon elak motspelare på sitt spelbräde eller om en konkurrent själv byggt vidare med den där riktigt värdefulla brickan kan man nyttja en av de få specialbrickorna som möjliggör krossandet av en annan, överst placerad, bricka. Spela ut kross-brickan och ta helt enkelt bort den och en annan bricka från toppen på en egen eller annan spelares konstruktion. Låt båda brickorna utgå ur spelet.

Skarabébrickor finns det också några få av. Dessa bromsar effektivt allt fortsatt byggande på en viss skapelse om den läggs överst hos en spelare och det kostar ett drag att ta bort den, ett drag under vilket man inte får spela en bricka själv, eller byta och ta nya brickor. Alternativt kan man såklart nyttja en krossa-bricka på vanligt sätt för att få bort en skarabé.

Ja, snabbspelat, som sagt. Ut med en bricka, dra en ny, nästa spelare gör detsamma. Pyramiderna och kanske också sfinxen (?) växer sig snabbt allt större. Pyramiderna kan maximalt bestå av 5 nivåer och skatter däremellan. En komplett sfinx består bara av 3 brickor – bas/fot, kropp och huvud. Att börja bygga sfinxen är en chansning då en utspelad bas alltid ger minuspoäng. Kroppen och huvudet ger såklart pluspoäng men huvudet finns bara med på en enda bricka!

Det här var lättsamt, lagom elakt och två, tre, fyra partier kan man visst spela av i rask följd. Överraskande fiffigt och mycket skoj i behändigt litet format.