GiftTRAP mini, Edition Schwarz, Taboo (Heidelberger Spieleverlag)


Fakta:
Antal spelare: 3+ deltagare
Ålder: Från 16 år
Speltid: 15 minuter
Innehåll: 100 kort, 4 poängbrickor, gåvomapp, regelark

Den här tysk-engelska versionen av GiftTRAP är något så fiffigt som både ett eget spel och ett komplement till valfri annan GiftTrap-utgåva.

Sedd som en liten expansion får du här 200 nya mycket varierade gåvor att ge bort och/eller få själv, 25 dubbelsidiga kort inom var och en av de fyra olika prisklasserna; gul, blå, röd och svart.

Som eget spel får du originalet, brädspelet GiftTrap i förenklad form, mer snabbspelat och utan egentligen vare sig spelplan eller spelpjäser. På enklaste sätt ger man bara gåvor till varandra.

Blanda alla gåvokorten (eller välj att utgå från endast en eller flera ”prisklasser”) och ge varje spelare 7 kort, totalt 7 eller 14 olika presenter (om ni tillåter att man får vända på korten). Utse en deltagare som under första spelomgången skall bli alla de övrigas gemensamma gåvomottagare. Japp, alla (utom mottagaren förstås) väljer en present var från sin korthand och placerar valt kort i en gemensam liten mapp så att ingen skall veta säkert vem som gett vad…

Födelsedagsbarnet plockar sedan ut alla gåvokorten och lägger upp dem på bordet. Härnäst tittar mottagaren på sina presenter och funderar kring vilken som är bäst, näst bäst, tredje bäst respektive allra sämst och placerar motsvarande små poängbrickor på passande kort.

Gåvan som man gillar allra bäst är värd 3 poäng, näst bästa presenten 2 poäng. Ett poäng utdelas till den som överlämnat den tredje mest populära gåvan och -1 får förstås den vars present inte alls föll mottagaren i smaken. Poängen som alla samlar ihop håller man ordning på med penna och papper och så spelar man ett antal omgångar så att alla fått vara mottagare två (eller i alla fall lika många) gånger. Är man inte så många som spelar kan man t.ex. antingen endast ge poäng för bästa och sämsta gåva eller rentav ge bort två gåvor var… Det går såklart att justera upplägget efter eget gottfinnande.

Japp, titta på dina kort och välj det som du tycker passar bäst till aktuell mottagare i omgången. Hoppas på att din present mottas väl… Den som samlat mest poäng efter ett visst antal spelade omgångar är såklart vinnaren och den som är mest pricksäker i att ge bort populära gåvor…

Gåvorna ja. Det här är Taboo edition, den svarta utgåvan med vuxenpresenter, saker långt ifrån det vardagliga. Sakerna här är sannerligen vågade, utmanande och kanske rentav riktigt knasiga. Mycket rör sex, vapen, kriminalitet och det kan i rätt sällskap förstås innebära att detta blir ett mycket festligt partyspel. Eller kanske inte… Well, I like anyway.

Några exempel på saker att få/ge bort: Personlig knarklangare, hyrd lönnmördare, en månad på avgiftningsklinik, fettsugning, bröstförminskning, tarmsköljning. Eller varför inte ett könsbyte, ett fripass till otrohet, en hemlig älskare/älskarinna? Du kan få vara en uteliggare i en vecka, gå naken i en park, få ett medlemskap i en swingersklubb, få multipla orgasmer, få tillbaka oskulden, stripplektioner, cannabisplantor, diverse sexleksaker, olika vapen och mycket mer…

Originalet GiftTRAP var inte dåligt alls, men den här förenklade och mer snabba spelvarianten utan pjäser passar mig som hand i handsken. Enkelt att plocka fram, förklara och spela. Riktigt kul!