GiftTRAP mini, Edition Pink (Heidelberger Spieleverlag)


Fakta:
Antal spelare: 3+ deltagare
Ålder: Från 8 år
Speltid: ca 15 minuter
Innehåll: 100 dubbelsidiga spelkort (200 olika gåvor), 4 poängbrickor, gåvomapp, regelark

Låt inte färgen på boxen lura dig. De här gåvorna att ge bort till vänner och/eller få själv av dem, är unisex, generellt sett inte alls mer lämpade för flickor än pojkar, kvinnor eller män, om nu någon skulle göra sådana associationer baserat på boxens kulör. Visst är spelet från 8 år men somliga presenter är givetvis mer lämpliga för vuxna spelare kan jag tycka, även om kanske alla personer förstås kan drömma om att få de här 200 presenterna på låtsas.

100 stycken dubbelsidiga spelkort visar alltså totalt 200 olika presenter, fysiska föremål, tjänster, upplevelser etc. Jämnt fördelat finns här kort med gul ram, röd ram, därtill blå och svart. Det framgår inte av de bifogade mycket korta och enkla reglerna som bifogas här men den stora GiftTRAP-boxen (röd utgåva med spelplan och spelpjäser) påstår att färgerna ger en grov uppskattning av prisnivå.

Gula presenter skall generellt vara de billigaste €, röda därnäst €€, medan blå är €€€ och svarta de kanske mest exklusiva €€€€. Vilken eller vilka korthögar ni vill spela med väljer ni såklart själva. Ni kanske vill ge bort och få en mix av både billiga och dyra saker...?

De gula korten visar bilder på och text för t.ex. En ridtur på en åsna, Överlevnadsfilt, Bivaxljus, Fotoramar, Lerinpackning, Vacuumpåsar för klädförvaring etc.

Bland röda presenter hittar vi Gåstavar, Stegräknare, Ett dolt kassaskåp, Vattenbehållare, Flerfärgad morgonrock, Parfym med chokladdoft, En samling filmklassiker, Cheerleading-kurs och ett Fint halsband.

De blåa korten lockar med En tjänst av en privatdetektiv, En tur upp på berget Mont Blanc, En espressomaskin, Springa New York maraton, Staket för din tomt, Konditorutbildning för franska bakverk, Countrymusik-resa till Nashville, Lära sig tala italienska osv.

Sist och slutligen de svarta presenterna; en pudel med stamtavla, hyr en lyxyacht i Bahamas, Gå bakom kulisserna på din favorit TV-show, 50 flaskor äkta champagne, dyktripp till världens tio bästa dykplatser, res jorden runt i privatjet, danskurser med kändisinstruktör, en husbåt, hyr ett palats i Venedig i en vecka, starta en välgörenhetsfond i ditt namn, bronsstaty föreställande dig själv i naturlig storlek. Och mycket mer, i alla färgkategorierna.

Blanda korten ni vill spela med. Ta sju kort var och utse sedan en person till att vara den ni vill fira och överösa med gåvor. Alla väljer i hemlighet varsin gåva av de man har tillgängliga och stoppar sedan kortet i en liten korthållare. Den utvalde personen plockar fram sina gåvor och skall sedan betygsätta dem. Välja ut den allra bästa gåvan, den nästbästa och kanske den tredjebästa också. (Lite beroende på hur många spelare ni är såklart). Peka därtill ut den allra mest misslyckade presenten. Dela således ut 3, 2, 1 och -4 poäng till respektive givare. Håll ordning på poängen med penna och papper och spela några omgångar så att alla får ta emot och ge paket lika många gånger. Den som samlat flest poäng vinner och är såklart den vars gåvor generellt sett har varit mest uppskattade!

GiftTRAP mini, Edition Pink erbjuder ett snabbspelat, enkelt och mycket underhållande tidsfördriv för minst tre personer, spelet blir dock bättre med ytterligare fler deltagare, men tar såklart något lite längre tid. Gåvorna är en synnerligen blandad mix och det är väl det som gör spelet bra och skänker det lång livslängd.