GiftTRAP mini, Edition Blau (Heidelberger Spieleverlag)


Fakta:
Antal spelare: 3+ deltagare
Ålder: Från 8 år
Speltid: ca 15 minuter
Innehåll: 100 dubbelsidiga spelkort (200 olika gåvor), 4 poängbrickor, gåvomapp, regelark

GiftTRAP handlar om att ge och få olika gåvor. Vem får vad? Vad gillar du bäst och sämst?

När du öppnat alla dina paket dvs. samlat de gåvokort som de övriga spelarna valt ut för din räkning, bedömer du dem. Naturligtvis skall du på förhand inte få veta vem som gett dig vad.

Den som gett dig gåvan du gillat allra bäst får 3 poäng, den näst bästa och tredje bästa presenten belönas med 2 resp. 1 poäng. Gåvan som du tyckt mest illa om genererar -4 poäng till givaren. Vad sjutton är det med personen ifråga som ger dig en sådan dum sak? Känner han/hon dig inte alls?

Nåväl, håll reda på poängställningen med papper och penna och spela gärna några spelvarv så att alla deltagare fått vara gåvomottagare lika många gånger. Är ni få deltagare hoppar ni såklart över att dela ut poäng för tredje och/eller näst bäst gåva, eller spelar med att ge två gåvor var.

Här finns 100 dubbelsidiga spelkort med olika presenter fördelade på fyra olika färger. Det framgår inte av de här reglerna men enligt den stora röda GiftTRAP-boxen hamnar gåvorna i olika prisklasser utifrån just färgkodningen. Gult skall visst grovt uppskattat motsvara prisklass , rött , blått och svart . Huruvida ni vill blanda alla korten eller spela enbart med presenter i en viss färg bestämmer ni såklart själva innan spelstart.

Exempel på gula gåvor i den här boxen kan vara En ficklampa, Influensavaccin, Ett rosa verktygsbälte, En portabel toalett, En fönstertermometer, Kakor.

Röda presenter: Minisymaskin, Buktalarlektioner, Vandrarkängor, Pulsklocka, Bo i en nudistkoloni, Göra det vinnande fotbollsmålet.

Blå gåvor: Ha huvudrollen i en skolpjäs, Gå på träff för singlar, Lär dig grunderna i att arbeta som smed, Bli stormjägare i Tornado Valley, Massagefåtölj, Terassvärmare till exempel.

De eventuellt lite mer exklusiva sakerna kan finnas i den svarta kategorin; Kryssning i katamaran vid Jungfruöarna, Bygga en träbåt från grunden, Ta sabbatsår från skolan/jobbet för att resa jorden runt, Vara stridspilot för en dag, Skapa ett symfonimusikstycke osv.

Kort sagt, här finns något för alla. Blanda valda korthögar, ge alla 7 kort var, utse en person att fira och därefter får alla andra bjussa utvald person på varsin present (eller fler om ni så önskar). Ta sedan reda på vilka presenter som föll personen i smaken och vad som inte var så uppskattat. Dela ut och notera poängen och spela vidare med nya kort för nya födelsedagsbarn...

Somliga kort är knasigare än andra, flera saker känns rätt ointressanta och blir säkert presenter att avsky, åter annat är säkerligen drömgåvor. Ja, smaken är olika. GiftTRAP mini är hur som helst ett lättsamt, underhållande tidsfördriv i litet format.