Ghost Attack (Nordic Toy´s)


Fakta:
Antal spelare: 1-6 (eller egentligen hur många som helst, men bara en i taget)
Ålder: 5-99 år
Speltid: 10 minuter (eller rättare sagt 90 sekunder/match
Innehåll: Pistol, döskalle, pappersark med instruktioner och regler (kräver totalt 7 batterier av två olika slag, medföljer ej)


Det är ingen idé att ringa Ghostbusters, nu kan du bli en spökjägare själv! Ladda bara det medföljande materialet med en rejäl mängd batterier och sätt igång. Hur många spöken kan du skjuta på en och en halv minut?

Du får här en pistol och ett skelett, allt i plast. Skelettet är rätt abnormt, det har större händer än fötter och framförallt ett huvud som är större än resten av kroppen. Men strunt i det.

Med batterier under stjärten och händerna (dvs. i figurens botten) kommer skelettets huvud att slumpartat rotera, vrida sig runt åt olika håll och böja nacken bakåt ibland. I höger ögonhåla sitter kameran som kommer att projicera spökbilder på dina väggar. Det blir nu ditt jobb att skjuta dem med din ljuspistol. Skjut så många du kan under de 90 sekunder du har på dig. Efter sex avlossade skott måste du ladda om din pistol. Det är inte svårare än att trycka på en knapp på vapnet för att få sex nya skott, och naturligtvis är det aldrig frågan om några lösa patroner, du skjuter ljusstrålar...

Av ovanstående följer såklart att du helst placerar döskallen rätt centralt i det rum där du vill spela. Du bör såklart också göra rummet så mörkt som möjligt för att se de spöken som projiceras runtom på väggarna (eller dina tavlor, bokhyllor eller vad som nu finns i närmiljön...) så tydligt som möjligt.

Pistolen har en räckvidd på 2,5 meter så står du mitt i rummet och skjuter bör lokalen givetvis inte vara större än 5 x 5 m.

När du synkroniserat pistol och döskalle är det bara att starta spelet. Var beredd att rikta pistolen mot det spöke som dyker upp någonstans och tryck av. En display på pistolen håller reda på dina träffar. Skjut igen och igen, ladda om vid behov. Hoppas bara att du träffat spökena, de stannar inte alltför länge på väggen innan döskallen vrider huvudet åt något annat håll. Vinner gör såklart den som träffat flest spöken under sin speltid.

Ja, Ghost Attack fungerar såklart som ett hyggligt tidsfördriv, 90 sekunder orkar givetvis vem som helst spela. Men nog blir det lite enformigt efter ett tag och det här med mörklagd lokal och en viss svårighet att se spökena och hinna/kunna träffa rätt om de dyker upp på olika möbler etc., dvs. inte helt släta ytor, gör allt lite krångligare.

Apropå krångligare så kan du välja svårighetsgrad, lätt, medel eller svår. När du lämnar den enklaste nivån rör sig döskallen givetvis lite mer och snabbare...

Ett litet minus för att här endast medföljer en pistol, det hade såklart varit skoj att tävla mot varandra i att skjuta flest spöken under en gemensam session. Å andra sidan går det visst att köpa till extrapistoler har jag sett. Jag har en viss aversion mot spel som kräver batterier och låter och det här gör båda och lyser därtill. Många batterier behövs också så det här kan aldrig i mina ögon få ett toppbetyg.

Tyvärr tröttnade även barnen nästan lika fort som undertecknad. En leker och har skoj och övriga får titta på och vänta. Ghost Attack är mer ett solospel än ett sällskapsspel, och kanske rentav mer lek än ett spel överhuvudtaget, men lite skoj hade vi allt. Och när lusten att skjuta spöken faller på går det ju riktigt snabbt att komma igång, förutsatt att batterierna är fräscha... Synd bara att det är rätt troligt att vi istället väljer något annat än just Ghost Attack att tävla i mot varandra. Men smaken är som baken.