Geni (Pocket) – Underhållning (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare eller lag
Ålder: Från 12 år
Innehåll: 75 frågekort med 450 frågor och svar, protokollblock, penna, kategoritärning, Geni-tärning, regler
Frågeskrivare: Karin och Hasse Thorsvad

Underhållning ja, det är mitt ämne det! Jag spelar gärna kunskapsspel innehållande andra ämneskategorier men film och TV, musik och litteratur ligger mig varmt om hjärtat.

450 frågor i en underhållningskategori kan tyckas enformigt men här är frågorna fördelade på sex olika underhållningsområden; några av dem nämndes här ovan; Musik, Film, Tidningar/Böcker, TV/Radio, därtill finns Teater/Musikteater samt en kategori kallad Blandat med. 450 frågor för hela spelet är ju tyvärr inte många och fördelat på sex områden förstår den matematiskt kunnige att här endast finns 75 frågor i varje ämne. Rätt snart riskerar spelarna att få upp redan bekanta frågor igen, kanske inte i första partiet men ändå…

Spelets livslängd är kanske inte den längsta men å andra sidan glömmer man så fort… Det här är i alla fall en utgåva från 2005 ”Med nya aktuella frågor!”

Pocket Geni spelas på sedvanligt frågespelsmanér, man turas om att ställa frågor till varandra. Här slår man fram lämplig kategori med en kategoritärning (en viss färg och symbol för respektive område), sedan är det bara att hoppas på att man sitter inne med det rätta svaret.

Ett felaktigt svar glädjer enbart motståndaren, ett rätt svar ger spelaren ett kryss på protokollblocket, här ett slags bingobricka. Alla har varsin egen bricka med 16 blandade kategorisymboler i ett 4 x 4-mönster och naturligtvis kryssar man den symbol (eller någon av dem om det finns flera) som överensstämmer med aktuellt ämne. Den som först samlat 4 kryss i en rad någonstans på sin bricka vinner såklart.

Svarar du rätt i ett ämne vars kryss du redan fåttt sedan tidigare får du slå igen för en ny fråga, annars är din tur alltid över när du fått ett kryss eller svarat fel.

Ibland kan det kännas snudd på omöjligt att få det där krysset. Det är då man plockar fram Geni-tärningen. Det är en 12-sidig tärning med ordet Geni på 4 av dem, övriga 8 sidor är tomma. Du kastar Genitärningen istället för kategoritärningen, du väljer själv om och i så fall när, och kommer ordet Geni upp får du en fråga i valfri kategori, en tom sida innebär förstås att du helt blir utan fråga. Ja, ett litet chanstagande där, men samtidigt kanske det som kan ge dig det där krysset i en kategori som aldrig verkar komma upp på den andra tärningen…

Pocket Geni är som namnet antyder förpackat i en behändig liten ask, lätt att ta med. Enbart 4 rätta svar i rad och segern är din, speltiden kan vara väldigt kort, eller hur utdragen som helst. Spela ett eller flera partier efter eget behag.