Geni (Pocket) – Sverige (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare eller lag
Ålder: Från 12 år
Innehåll: 75 kort med totalt 450 frågor, 1 Geni-tärning, 1 kategoritärning, protokollblock.

Varje ark i protokollblocket visar sex olika spelbräden. Varje spelare eller lag väljer ett av dem att spela på, så ha hela tiden pappersarket synligt och lättillgängligt för samtliga. En penna behövs också.

Varje enskilt spelbräde är ett rutnät om 16 fält (4 x 4) med olika kategorisymboler. En ruta visar en gul triangel, en annan en röd fyrkant, blå stjärna eller lila cirkel osv. De här olika symbolerna och färgerna står såklart för olika ämnen att ta frågor i. Här spelar man med Geografi, Underhållning, Natur och vetenskap, Sport och fritid, Förr i världen samt Blandat. Din egen 16-rutors ”bingobricka” består såklart av samtliga symboler, men i lite olika antal. Det är 2-3 symboler för respektive ämne slumpvis utspridda i rutnätet.

Nu kommer alla att tävla om att bli först med att besvara frågor rätt på ett sådant sätt att man kan kryssa för/stryka fyra symboler i en rad på brickan, en horisontell, vertikal eller diagonal rad. Det innebär i princip rätta svar i 3-4 olika ämnen.

I din tur väljer du en av spelets tärningar att använda. I spelets början rekommenderar jag kategoritärningen. Varje sida motsvarar ett av spelets ämnen. Kasta tärningen, få en fråga i ämnet, svara rätt och du får stryka eller kryssa för en ruta i rutnätet med motsvarande symbol. Det är självklart bra att starta i hörnen då man omedelbart har täckning i rader åt tre olika håll...

Nåväl, efter en fråga, korrekt besvarad eller inte, går turen över till nästa deltagare som då förstås väljer tärning och sedan ev. ritar kryss på sin egen bricka...

När man sedan börjar få en antydan till kompletta rader här och där, kanske bara saknar en specifik symbol i vissa rader, ja det är då det blir aktuellt att överväga bruk av Geni-tärningen.

Geni-tärningen är 12-sidig och 8 av dem är blanka och innebär att du inte får någon fråga alls. Fyra sidor bär dock texten Geni och låter dig välja önskad frågekategori. Så oddsen är egentligen emot dig, kanske får du inte tävla alls den här rundan, men när du verkligen behöver få just en fråga om Sport, Geografi eller kanske Underhållning, så ja, då kan man ta en chans med Geni-tärningen. Med lite tur kan du få välja ämne själv. Sen måste du förstås klara av att besvara frågan rätt, men det är ju en annan sak...

Den här Sverigeutgåvan blandar och ger, täcker som kategorierna anger allt möjligt, en salig blandning. Frågorna är från 2004 så som i princip i alla äldre frågespel finns här år 2020 när jag spelar detta förstås några inaktuella frågor. Högt uppsatta politiker och idrottsresultat är givetvis sådant som högst troligt förändrats. Somligt annat är nog så korrekt men känns helt enkelt inte särskilt modernt/intressant längre. Den övervägande majoriteten av frågor känns helt okej.

Geni i pocketutgåva är ett behändigt och rätt underhållande sällskapsspel. Idén med små personliga spelbrickor är trevlig och lite annorlunda, men kanske inte helt rättvis. Där någon spelares bricka omfattar fler frågor om sport har någon annan fler symboler för underhållning eller något annat... Men det får man ta, det finns ju busenkla och supersvåra frågor inom varje ämneskategori.