Geni (Pocket) – Sport (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare eller lag
Ålder: Från 12 år
Innehåll: 75 frågekort med 450 frågor och svar, protokollblock, penna, kategoritärning, Geni-tärning, regler
Frågeskrivare: Karin och Hasse Thorsvad

Om du känner att sport är ditt ämne och alla de där andra kategorierna i frågespelen, såsom Geografi, Historia, Underhållning, Vetenskap etc. bara är till besvär eller med som utfyllnad, kan detta kanske vara något för dig.

Här kommer 450 frågor med sportanknytning fördelade på 6 olika inriktningar; Friidrott, Vintersporter, Stora mästerskap, Regler och utrustning, Bollsporter samt Blandat.

Pocket Geni spelas på sedvanligt frågespelsmanér, man turas om att ställa frågor till varandra. Här slår man fram lämplig kategori med en kategoritärning (en viss färg och symbol för respektive område), sedan är det bara att hoppas på att man sitter inne med det rätta svaret.

Ett felaktigt svar gläder enbart motståndaren, ett rätt svar ger spelaren ett kryss på protokollblocket, här ett slags bingobricka. Alla har varsin egen bricka med 16 blandade kategorisymboler i ett 4 x 4-mönster och naturligtvis kryssar man den symbol (eller någon av dem om det finns flera) som överensstämmer med aktuellt ämne. Den som först samlat 4 kryss i en rad någonstans på sin bricka vinner såklart.

Svarar du rätt i ett ämne vars kryss du redan fått sedan tidigare får du slå igen för en ny fråga, annars är din tur alltid över när du fått ett kryss eller svarat fel.

Ibland kan det kännas snudd på omöjligt att få det där krysset. Det är då man plockar fram Geni-tärningen. Det är en 12-sidig tärning med ordet Geni på 4 av dem, övriga 8 sidor är tomma. Du kastar Genitärningen istället för kategoritärningen, du väljer själv om och i så fall när, och kommer ordet Geni upp får du en fråga i valfri kategori, en tom sida innebär förstås att du helt blir utan fråga. Ja, ett litet chanstagande där, men samtidigt kanske det som kan ge dig det där krysset i en kategori som aldrig verkar komma upp på den andra tärningen…

Geni (Pocket) är som namnet antyder förpackat i en behändig liten ask, lätt att ta med. Enbart 4 rätta svar i rad och segern är din, speltiden kan vara väldigt kort, eller hur utdragen som helst. Spela ett eller flera partier efter eget behag.

Jag gillar Pocket Geni men just sportfrågor är kanske inte mitt favoritämne. Frågorna är väldigt varierade men samtidigt är 450 stycken inte speciellt många, rätt snart kommer bekanta frågor upp igen efter ett antal spelade partier. Ibland skulle jag vilja ha lite mer detaljer i frågorna, något litet förtydligande, ett årtal kanske för att frågan skall kunna besvaras korrekt.

Saker och ting kan ändras, särskilt inom sporten är det inte ovanligt att spelare byter klubb, regler ändras osv. Vad gäller de många nutidsfrågorna gäller det att komma ihåg att den här lilla boxen kom till år 2003.