Geni (Pocket) – Barn (7-10 år) (Kärnan)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare eller lag
Ålder: Från 7 år
Innehåll: 75 frågekort med 450 frågor och svar, protokollblock, penna, kategoritärning, Geni-tärning, regler
Frågeskrivare: Karin och Hasse Thorsvad

De sex olika ämneskategorierna för barnfrågorna är följande:

Platser: Här kan det röra sig om verklig världsgeografi men också ställen omnämnda i diverse myter eller kända böcker och filmer för barn.

Underhållning: Täcker förstås allt mellan himmel och jord, oftast handlar det om kända karaktärer från sagans värld, böcker och filmer. Det kan även handla om musik, biografer, trollkarlar osv.

Djur/Natur: Ja, verkliga djur, blommor, växter, frukt och bär, klimat m.m.

Sport och fritid: Kända idrottsutövare, idrottsklubbar, regler, utrustning, spel och lekar, kläder, matlagning etc.

Förr i världen är såklart historia för små barn; vikingar, riddare, Jesus, upptäckare, världsmästare…

Blandat: allt annat som kan vara en bra barnfråga och som inte ryms i ovanstående kategorier… (Om du har en farmor, hur är ni släkt? Vad kallas de tygstycken som hänger i fönstren? Diverse redskap, matematik, yrken, stavning, engelska glosor…)

Som vuxen klarar man det mesta, mycket kan säkert vara utmanande för målgruppen 7-10-åringar samtidigt som en 5-åring också klarar att svara rätt på somligt. Kort sagt, en salig blandning och ett trevligt spel för yngre spelsugna personer.

Pocket Geni spelas på sedvanligt frågespelsmanér, man turas om att ställa frågor till varandra. Här slår man fram lämplig kategori med en kategoritärning (en viss färg och symbol för respektive område), sedan är det bara att hoppas på att man sitter inne med det rätta svaret.

Ett felaktigt svar glädjer enbart motståndaren, ett rätt svar ger spelaren ett kryss på protokollblocket, här ett slags bingobricka. Alla har varsin egen bricka med 16 blandade kategorisymboler i ett 4 x 4-mönster och naturligtvis kryssar man den symbol (eller någon av dem om det finns flera) som överensstämmer med aktuellt ämne. Den som först samlat 4 kryss i en rad någonstans på sin bricka vinner såklart.

Svarar du rätt i ett ämne vars kryss du redan fått sedan tidigare får du slå igen för en ny fråga, annars är din tur alltid över när du fått ett kryss eller svarat fel.

Ibland kan det kännas snudd på omöjligt att få det där krysset. Det är då man plockar fram Geni-tärningen. Det är en 12-sidig tärning med ordet Geni på 4 av dem, övriga 8 sidor är tomma. Du kastar Genitärningen istället för kategoritärningen, du väljer själv om och i så fall när, och kommer ordet Geni upp får du en fråga i valfri kategori, en tom sida innebär förstås att du helt blir utan fråga. Ja, ett litet chanstagande där, men samtidigt kanske det som kan ge dig det där krysset i en kategori som aldrig verkar komma upp på den andra tärningen…

Pocket Geni är som namnet antyder förpackat i en behändig liten ask, lätt att ta med. Enbart 4 rätta svar i rad och segern är din, speltiden kan vara väldigt kort, eller hur utdragen som helst. Spela ett eller flera partier efter eget behag.