Gänget bygger koja (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 3-9 deltagare
Ålder: 8-99 år
Innehåll: spelplan, tärning, 9 spelpjäser med plastfötter, 128 kort (varav 45 byggbitskort, 31 verktygskort, 28 byggkort och 24 händelsekort) samt massor med träbitar i olika former
Konstruktör: Anders Jeppsson

Kartongens omslag liknar mest en sida i en serietidning och själva spelplanen är en rörig bild föreställande ett litet samhälle med gator och hus, en bäck och en liten skog. Kors och tvärs löper linjer som visar förflyttningsvägar för spelarna. Antalet spelare anges till 3-9 och skall man ha roligt bör man minst vara 4 personer eller fler, så länge man ser till att det blir jämna lag. Det finns material och pjäser till max 3 lag, och att bara vara en spelare i varje lag kan inte rekommenderas, då blir speltiden rätt utdragen och det handlar bara om en massa kortdragande och tärningskastande. Annars är spelupplägget rätt annorlunda och därför intressant.

Varje lag tävlar om att bli först med att bygga ihop en koja i skogen och du bygger den med riktiga träbitar i olika former. Man förflyttar sig mellan hemmet (för att äta eller bli omplåstrad) och skogen där man bygger och så ger man sig runt till stadens verkstäder och brädgårdar. Varje lag behöver förutom rätt brädbitar såklart även hammare, såg och spik. När man har allt som behövs är det bara att dra byggkort för att se hur byggandet fortskrider. Vill det sig illa skadar man sig eller slår spikarna krokiga, kanske är det någon som stjäl hammaren eller sågen, eller så tar spiken slut. Då är det bara att ge sig hem eller tillbaka till verkstaden/brädgården. Eftersom det är ett lagspel kan någon spelare vara i skogen och bygga när någon annan hämtar mer virke. Ju mer brädor man släpar på desto långsammare går förflyttningen över spelplanen. Med för få deltagare blir detta trist, men jag tycker nog att spelet som sådant är värt ett medelbetyg. Klart annorlunda även om det främst handlar om att dra rätt kort.