Gallimatias (Tactic)


Fakta:
Antal spelare: 3-8 spelare
Ålder: 12+ år
Speltid: 45+ minuter
Innehåll: Spelplan, 8 pjäser, snurra, 360 dubbelsidiga bildkort, 40 dubbelsidiga kategorikort, noteringsblock, regelark. (Du behöver komplettera med pennor!)

Det här är inte bara ett roligt partyspel, det är faktiskt ett hysteriskt roligt sådant, av omslagstexten att döma!

Och är det något att lita på då? Nja, jo, kanske. En variant av spelet i alla fall.

Gallimatias är en variant på klassiska spelet Rappakalja och just Rappakalja gillar jag skarpt. Det här är i princip samma spel fast med bildkort och med rätt kass komponentkvalitet. Ja, de dubbelsidiga spelkorten visar tillsammans ca 700 foton på mer eller mindre okända och konstiga små redskap; verktyg, nyttoföremål, ja vad sjutton som helst egentligen.

En del saker kan du säkert gissa vad de är eller rentav vet, annat kommer att vara kanske snudd på obegripligt till och med när du hört det rätta svaret.

Upplägget är i alla fall sådant att en person drar ett bildkort, alla tittar på det och skriver sedan (ej kortdragaren) i hemlighet ned varsin förklaring till vad föremålet är för något och/eller vad det gör eller används till...

Kortdragaren skriver istället ned det rätta svaret på en papperslapp och detta svar blandas och läses upp tillsammans med de övriga inkomna svaren. Skriver någon det rätta svaret bums får denne genast 2 poäng. Gissar någon på rätt svar får man 1 poäng. Varje röst från någon annan man också får för sitt påhittade svar ger också 1 poäng per styck och skulle alla gissa helt fel är det omgångens kortdragare som får 2 poäng.

Spelaren som först lyckats passera spelplanens löpande band (23 steg) vinner såklart och naturligtvis turas man om att vara kortdragare och svarsuppläsare.

Ja, det var Gallimatias det! Dra ett kort, titta på bilden och fundera på vad det är som visas. Skriv ned det rätta svaret om du kan det, dra till med din allra bästa gissning annars och hoppas på tur. Antingen gissar du rätt eller så får du hoppas på att du kan lura någon annan med ditt förslag!

700+ olika bilder är förstås rätt generöst men somliga bilder är trots allt rätt lätta att avslöja. För visst känner du igen en golfboll? Ett hotellrumsnyckelkort? En äggkopp, en påsklämma, en golfpegg, ett dörrstopp?

Och somliga saker lär du dig att känna igen och komma ihåg, så visst blir det trots allt en begränsad livslängd på spelet. När den där fotfilen, kattsandsskyffeln eller burköppnaren dyker upp igen så kommer du nog att veta vad saken används till... Och då får du förvisso bums 2 poäng men det blir ju inte mycket till svarsskrivande eller tävling om alla till slut lärt sig merparten av dessa speciella föremål.

Vill du spela Gallimatias-varianten (nej det vill du inte!) plockar du fram det lilla brädet med snurrpilen och de 40 kategorikorten också. Även här drar man ett bildkort att utgå ifrån men nu är det fullkomligt oviktigt om man känner igen föremålet eller inte. Men en kortare skriven text kring föremålet måste förstås ändå levereras av var och en... Vad är det för något? Vad används det till? Ge sanningen eller hitta på något, vilket som helst, det kvittar faktiskt.

Sedan snurras den där roterande pilen och den landar i ett av fyra olika fält (4 färger, dessutom märkta 1-4). Nu kan kategorin som gäller vara t.ex.: Borde vara förbjudet på restauranger. Det här är inte gjort för män. Bör placeras i ett kassaskåp. Det här bör göras i giftfritt material. Ett måste för varje campingtur. Dagis skulle älska det. Verkar vara från en skräckfilm. Det här hjälper till att hålla sig ren. Och så vidare... Totalt 8 kategorier per kort, 320 stycken alltså.

Nu måste alla rösta på vems skrivna svar som bäst passar in på den framslumpade kategorin.

Om du skrev att föremålet ifråga är en citruspress passar det kanske mindre bra om kategorin som gäller är: Det här är inte gjort för män eller Borde vara förbjudet på restauranger. Däremot passar ditt svar kanske bättre med Den här bör göras i giftfritt material... Svarar du att bilden visar Leksak att göra såpbubblor med, funkar ju det svaret bättre med Dagis skulle älska det än Bör placeras i ett kassaskåp!

Ja, som du märker blir Gallimatias lite skevt med den här varianten. Den som lyckats skriva något som för stunden passar med framslumpad kategori vinner sedan 1-4 poäng (beroende på i vilket fält snurrpilen hamnat!) Löjligt mycket slump och orättvisa här alltså! Där någon vinner rösterna i en omgång och får 1 poäng, kan kanske en annan spelare få fyra gånger mer i nästa spelrunda. Sådana poänglösningar ogillar jag skarpt så varianten kan man lämna därhän. (Eller förvisso bara justera poängskalan).

I övrigt funkar ju spelet helt okej. Men asken är föga tjusig och kort och spelplan är fula likaså. Ja, komponentkvaliteten är inte mycket att hurra för. Fotografierna kunde faktiskt ha varit skarpare! Så Tactic kränger lågbudgetspel men det betyder ju inte att de inte kan vara underhållande! Och det är ju faktiskt grundspelet Gallimatias, om spelgänget bara uppskattar det här upplägget med att sitta och skriva en massa lappar med olika svar.

Det är bara det att helheten inte når upp till mer än ett standardmedelbetyg i mina ögon. Det kan förvisso vara gott nog men vanliga Rappakalja är än bättre!