Galenpanna (Användbart Litet Företag)


Fakta:
Antal spelare: 2-5
Ålder: Två nivåer, från 8 eller 13 år
Speltid: Ca 30 min
Spelregler: Du kan börja spela inom 5 min
Typ av spel: Kunskap 4/10, ”Hjärnsläpp” 10/10, Tempo/engagemang 9/10, Skrattfaktor 8/10
Innehåll: 1 spelplan, 110 kort, 5 pannband, 1 timglas (60 sek), 1 spinner
Konstruktör: Dan Glimne

Galenpanna är ett festligt partyspel. Alla deltagare tar på sig varsitt pannband. Sedan drar man kort ur de två högarna på spelplanen och sticker ned dem innanför pannbandet utan att själv se texten. Det ena kortet talar om vilken känd person du är, det andra kortet anger en plats. Om du tittar på dina motspelares kort kan du t.ex. se att någon just nu är Skalman på Nordpolen, en annan är Dracula i Hollywood och en tredje deltagare Mozart i Kolmården. Eller varför inte Tom Cruise på månen eller Bert Karlsson på Galapagosöarna?

En spelare snurrar spinnern på spelplanen och endera av 5 moment skall verkställas. Kommer timglaset upp har spelaren 60 sekunder på sig att i tur och ordning bombardera sina motspelare med frågor om sin person eller plats. Frågorna skall kunna besvaras med ja eller nej. Är det en man? En levande person? Finns i Sverige? En verklig figur? Utövar han sport? Är hon skådespelare? osv.

I fältet med en pratbubbla gäller det för alla motspelarna att var och en säga ett enda ord med viss anknytning till din plats/person, ett ord var och inget mer. I fältet med en tidningssida skall en person du väljer hitta på en tänkbar rubrik som omfattar både din plats och person. Stannar spinnern på fältet med bokstaven A får du första bokstaven i namnet eller platsen. Nästa gång den stannar på samma fält kan du få en bokstav till……

Och sakta men säkert samlar man kanske på sig ledtrådar till vem man är och var man befinner sig. När du tror dig veta vem du är och/eller var du befinner dig avger du förstås en gissning. Har du rätt får du kortet och drar ett nytt. Spelet går vidare.

Galenpanna verkar så löjligt enkelt när man bläddrar bland korten. Idel kända figurer och platser. Och sen sätter man ett kort i pannan och det kan bli stört omöjligt att kunna lista ut något. Det blir ”hjärnsläpp” och speltiden för ett visst kort kan bli hur lång som helst. Då kanske spelet känns mindre roligt för snart kan väl motspelarna inte ge fler ledtrådar, men jag vill ändå säga att Galenpanna är en liten partypärla för familjen eller vännerna som vill ha skoj en stund tillsammans.