Fruit Ninja – Slice of Life (Mattel Games)


Fakta:
Antal spelare: 2 deltagare
Ålder: 5+ år
Innehåll: 2 ninjasvärd, 20 frukter, 40 uppdragskort, regler


Spelappen Fruit Ninja för smarta telefoner och surfplattor är ett hyggligt festligt tidsfördriv. Detta är såklart ett skamlöst försök att tjäna pengar på det lilla dataspelets goda namn och rykte fast i ärlighetens namn fungerar den här fysiska versionen av spelet ändå rätt väl.

Två spelare förser sig med varsitt plastsvärd och 10 frukter var; båda spelarna skall framför sig ha två vardera av citroner, kiwis, äpplen, apelsiner och vattenmeloner.

Ovansidan på frukterna i varje par är identiska (och visar den oskalade frukten) men undersidorna kommer att skilja sig åt. Här är förvisso frukterna delade/skalade men en i varje matchande par kommer att bära ett kryss (X) och avbilda en rund bomb med stubintråd. Varje spelare kommer således att ha en fräsch och frisk kluven frukt av en viss sort när paret vänds, den andra kommer att visa bomben. Frukterna med bomber skall du naturligtvis försöka att undvika.

I varje spelomgång tävlar båda deltagarna mot varandra samtidigt och kämpar om varje uppvänt uppdragskort. Den som först får 5 uppdragskort vinner spelet. Uppdragskorten visar alla de fem olika typerna av frukt. Somliga av frukterna är kluvna, andra inte. På några kort är det en frukt som är kluven, på andra kort är det 2, 3, 4 eller alla 5. Här måste man vara uppmärksam så att man inte hugger fel frukt.

Det är de på kortet kluvna frukterna som spelarna nu skall försöka att dela på. Varje spelare skall nu med sitt ninjasvärd gå loss på sin egen lilla fruktsamling och själv klyva dessa frukter. Det gäller att göra det först, och det gäller som sagt att undvika bomben!

Välj själv om du vill föra in din klinga under frukten och helt enkelt vippa på den så att undersidan vänds upp eller om du vill rikta ett riktigt hugg mot kanten på fruktens ovansida och se den tippa runt på det viset. Gör som du vill, men du måste såklart använda ditt svärd. Det är inte tillåtet att använda händerna för att vända på frukterna!

Vänder du fram en frukt med en bomb förlorar du naturligtvis lite tid för nu måste du givetvis vända tillbaka den frukten och istället vända på nästa (som då är den rätta frukten). Den som först vänt på den eller de frukter som uppdragskortet avbildar får det uppdragskortet som belöning.

Det är förstås en bra idé att granska vinnarens frukter och verkligen se efter att denne ändå inte har en fruktbomb uppvänd, eller har vänt på fel frukter i stridens hetta. Skulle något av detta visa sig ha hänt förlorar personen istället det just vunna kortet – för då har man ju gjort fel och skall inte få kalla sig omgångens segrare.

Svärd och frukter är av plast men verkar ändå rätt rejäla. Man skall dock kanske inte förvänta sig att det går att hugga hur mycket som helst med svärdet mot frukterna. Att föra in bladet under frukterna för att vippa dem är nog en bättre (och mindre våldsam) taktik. Frukterna väger kanske inte mycket men skalen är hårda och ett kraftigt hugg med svärdet på ”fel” ställe kan nog få dem att fara iväg, om vi inte nu inte rentav knäcker svärdsklingan…

Att låta barn leka med svärd kan tyckas förkastligt men allra värst är nog texten på förpackningen som meddelar att: Alla ninjor hatar frukt! Jaha, så det är därför ninjorna skall hugga itu alla frukterna. Tänk, det hade varit så lätt att istället hävda att ninjorna älskar frukt och vill göra fruktsallad.