Foxy (MB spel)


Fakta:
Antal spelare: 2 deltagare
Ålder: 8-80 år
Innehåll: Spelbord med 32 hål, 2 genomskinliga tuber, 3 set med vardera 11 brickor (blå, gula och grå)

Det grå spelbrädet i plast rymmer 6 x 6 cirkelrunda fält. Undantaget de fyra cirklarna i hörnen är 32 av dem försänkta så att det blir möjligt att placera spelbrickor i håligheterna. Börja ett parti med att slumpvis täcka 11 av håligheterna med grå (neutrala) träbrickor. Kvar på spelytan finns nu således 21 lediga hål.

Placera i två diagonalt motsatta hörn av brädet de genomskinliga plastcylindrarna och fyll dem med träbrickor. Stoppa 11 gula brickor i den ena, 11 blå brickor i den andra. Så där ja, nu är det klart för en Foxy-duell…

Det hela handlar såklart om att vara den som får ut sina 11 brickor i lediga hål på spelplanen. Bara en spelare kan lyckas.

En spelare tar valfri cylinder och för den i en rak linje upprätt stående över spelplanen, horisontellt, vertikalt eller diagonalt, så många steg man önskar. När cylindern med sitt innehåll (träbrickorna) förs över spelplanens håligheter kommer brickorna att falla ned i lediga utrymmen.

Efter den första spelarens drag är det dags för spelare två att bedöma situationen och göra sitt val. Antingen spelar han sitt parti med den andra cylindern, den som ännu ej flyttats och gör sin första raka förflyttning, eller så bestämmer han sig för att spela med den cylinder som motspelaren just flyttat. I detta fall måste han/hon acceptera det redan gjorda draget (av motståndaren) som sitt eget första drag varvid spelaren som börjat spelet nu fortsätter och spelar igen, dock med den andra cylindern/färgen. Detta spelsätt är naturligtvis ett sätt att försöka kompensera/balansera startspelarens fördel.

Nåja, när varje spelare har sin cylinder med brickor är det bara att växelvis fortsätta att röra dem i raka linjer över brädet för att få dem att så snabbt som möjligt släppa ifrån sig sitt innehåll. Vem får först ut sina brickor i håligheterna? Gul eller blå spelare?

Ett parti Foxy tar inte många minuter men här erbjöds verkligen i all enkelhet ett rätt annorlunda upplägg. Fiffigt och kul även om betyget tre får vara något åt det svagare hållet.