Forum Trajanum (Huch!)


Fakta:
Antal spelare: 2-4 spelare
Ålder: 12-99 år
Speltid: 30 min/deltagare
Innehåll: Spelplan, 4 dubbelsidiga spelarbräden, 5 mosaikbräden (för Rom), 56 enkla- och 48 dubbla byggnadsbrickor, 24 rad/kolumnkort, 12 Trajankort, 5 multiplikatorbrickor, 4 avlånga poängbrickor, 20 mynt, 4 poöngmarkörer, 12 Forummarkörer, 10 assistenter, 10 byggare, 40 arbetare, 12 Tribun-pjäser, startspelarpjäs, 3 kolumnfragment, 16 brickor för byggkranar, 136 distriktsbrickor, 2 lathundar, spelregler.
Konstruktör: Stefan Feld.

Stefan Feld har konstruerat flera trevliga sällskapsspel så jag tar mig an Forum Trajanum med ganska höga förväntningar. Asken är tung, full med fina och färgglada komponenter; bräden, brickor, spelkort och träpjäser.

Men tyvärr, förväntningarna kom lite på skam, infriades inte riktigt och det kanske främsta problemet är att jag inte alls känner av spelets tema, varken när jag läser reglerna eller en enda gång när jag spelar...

Här, i antikens Italien, skall varje spelare förvalta ett visst område i landet, utveckla det, skicka sändebud till Rom och därtill kanske vara med och bygga på den enorma Forum Trajanum... Nej, tyvärr, jag får inte minsta känsla av byggnation eller regionsutveckling. Skickade sändebud är en liten pappbricka som skall läggas på en ruta och det magnifika Forum Trajanum känns som något ganska abstrakt.

Hela spelet är en mekanisk procedur, en handling på en annan utan någon direkt koppling till temat. Det hela blir en rätt torr och lite trist historia. Visst finns här gott om tuffa val, en rejäl utmaning, men det mesta blir ett funderande och stirrande ned på det egna brädet för att kunna ta ett beslut och/eller väntan när någon annan gör detsamma.

Ditt eget område är ett spelbräde, ett rutnät, med 36 fält (6x6). Varje rad och kolumn är märkt med en unik symbol. Börja med att tillsammans vända upp två spelkort som med sina respektive symboler anger två rader/kolumner i din region.

Tag från dessa rader upp två av dina brickor. (Japp, du har med andra ord inför spelstart preparerat regionen med en mängd små brickor. Spelar man som nybörjare kan alla ha identiska bräden för hyggligt likartade startförutsättningar, vana spelare kan vända på sina spelbräden och få unik symbolordning på rader/kolumner. Spelbrickorna på de olika linjerna är dock till största delen blandade och utlagda slumpvis...)

Nåja, man tar två brickor av de som kan finnas på aktuell rad eller kolumn men det kan senare förstås vara så att man tömt en viss rad eller att korten visar en och samma. Då blir det färre brickor man har till sitt förfogande om man inte nyttjar någon specialmöjlighet; offrar Tribun-pjäser för att få välja från valfri rad eller får en bricka från en motståndare (en av de man gett denne tidigare).

Ja, av de två brickorna ska man behålla en och sända en vidare till sin granne. På så sätt har man oftast åter två i sin hand. Man lägger dem på sitt bräde och väljer sedan en av dem att faktiskt använda. (Offrar man Tribun-pjäser kan man få välja båda brickorna!)

Brickorna ger något slags resurser till din region; byggare, arbetare, assistenter, mynt, Tribun-pjäser eller en uppgradering (mer poäng, den som samlat flest poäng vinner förresten).

Byggare låter dig bygga en grå byggnad (vilket här oftast innebär poäng och att man flyttar en pjäs steg för steg längs en rad rutor på spelplanen med unika förmåner (man får olika pjäser, mynt, bygga extra, skicka sändebud till Rom osv.)

Arbetare är pjäser i rött, gult, blått och grönt och varje färg krävs förstås för att bygga en byggnad i motsvarande färg. Har du två arbetare i t.ex. grönt kan de båda växlas in mot en röd etc.

Assistenter kan också användas för att ”byta färg” på en arbetare.

Mynt behövs för att betala invånare i poängfasen och Tribun-pjäserna har ju redan nämnts ovan; de kan låta dig välja brickor från valfri rad eller kolumn i din region eller spenderas för att få göra en extra handling (använda bricka nummer 2 enligt ovan).

Somliga brickor bär dessutom symboler för köpmän och hantverkare etc. och kan placeras på ditt personliga bräde, andra skall bara samlas i en hög. Köpmäns och hantverkares placering på brädet möjliggör olika poängtilldelningar och bonuseffekter

Du samlar alltså dina resurser och använder sedan dessa för att om möjligt bygga en sak någonstans. Grå byggnader syns på det stora spelbrädet, vill du bygga färgade byggnader skall dess motsvarande brickor placeras på lediga fält i din region. Vilket alltså förutsätter att du plockat bort somliga andra och gjort plats! En del färgade byggnader är enkla, andra dubbla och täcker två fält. Somliga brickor är dubbla med både grå och en annan färg...

Bygger du färgade byggnader får du sända brickor i samma färg (sådana du ev. tidigare plockat bort och lagt i en hög bredvid ditt bräde) till Rom. I Rom visar det sig finnas olika områden med röda, gula, gröna och blå rutor. Lägg din bricka någonstans i ett lämpligt område. Naturligtvis finns det några placeringsregler och förutsättningar för poäng här (fyll ett visst område innan du börjar på ett nytt, lägg dig intill somliga specifika platser i Rom, försök få många egna brickor intill varandra osv.)

Efter 4 spelade rundor (spelarna har vänt upp 2 kort 4 ggr alltså) och fyra utförda (eller maximalt åtta med spenderade Tribun-pjäser) handlingar är det dags för poängutdelning. Spela sedan vidare och upprepa processen två gånger. Forum Trajanum omfattar således 12 spelade rundor med tuffa beslut, upplockade resursbrickor och byggda grå och/eller färgade byggnader.

Poäng får man för att ha avtäckt sina byggkranar (brickor man inför spelstart placerat i hörnen på sitt spelbräde) och för placerade brickor i motsvarande färger. Med andra ord; har du byggt en massa gröna byggnader i din region skall du lämpligen helst ha avtäckt brickan med den gröna byggkranen någonstans...

Det spelar nu också roll hur många och var du placerat brickor för köpmän och hantverkare på ditt bräde, och hur många och var du ställt ut dina sändebud i Rom. Därtill är det bra om du uppgraderat din skjutbara bricka för prestigepoäng. Ja, här finns fler sätt att få poäng på, fler ”krav” på vad som helst bör byggas under spelets gång. Sådana saker kan man dock minska ned på i de första partierna för att göra allt lite enklare. Haha, ja, det kan behövas... Forum Trajanum är inte direkt enkelt, här finns massor att fundera på, välja bland.

Skall du gå för pengar, den röda, gula, blå, gröna pjäsen? Eller assistenter, Tribuner, byggare? Var placera hantverkare och köpmän? Vilken bricka behålla och vilken ge bort? Är det värt att offra två pjäser för att få utföra två drag, bygga två saker? Och så vidare, och så vidare.

Forum Trajanum erbjuder en solid spelupplevelse men kanske inte en fantastisk sådan. Det finns flera Feld-spel som jag tycker är bättre. Det här är inte lätt att lära eller lära ut och regelboken tycker jag helt klart kunde ha varit bättre.

Kopplingen till temat finner jag som sagt obefintlig. Att skicka ett sändebud till Rom är att lägga en röd liten pappbricka på en röd ruta på spelplanen. Att resa en grå byggnad är att flytta en liten spelarmarkör en ruta framåt, att bygga en blå byggnad är att lägga brickan på sitt rutnät. En köpman är en bricka med symbol av en pengapåse... Nja, det känns lite futtigt.

Samtidigt är det rejält med förberedelser inför spelstart, många brickor som skall sorteras och placeras ut, andra blandas och spridas. Hela spelet är ett plockande med små brickor och ett ständigt samlande och återlämnande och positionerande av pjäser.

Det finns att fundera på som sagt, men man går aldrig säker från slumpen. Vad kommer korten att visa för symboler, vilka brickor kommer du att vända upp, vilken får du av en motspelare? Ja, trots noggranna planer kan slumpen hjälpa eller stjälpa.

Forum Trajanum är ett krävande spel, lite torrt och mekaniskt, inte helt lätt att lära ut snabbt och enkelt. Här finns en mängd små symboler på kort, bräden, brickor att lära sig. Visst finns här en lathund (ett litet tunt pappark) men endast i två exemplar. Va? Spelet är krångligt nog för att motivera förklarande, förtydligande lathundar men inte så att de smidigt kan bli tillgängliga för alla... Ah, en annan liten miss.

Men Feld har sina fans och somliga går igång på sådana här omfattande, kluriga spel med en massa tänkande, kärva val och begränsade resurser. Jag brukar också gilla sådant och Feld men just detta nådde inte till de allra högsta höjderna. Forum Trajanum är helt okej, men här fanns också somligt som kunde ha funkat bättre... Detta är ett typiskt eurospel med action selection-moment, en väldig massa brickläggning och hundra saker att hantera för att kunna få poäng på bästa sätt!

16 sidor regler medföljer av vilka jag nu förklarat somliga men långt ifrån alla. Här finns många unika bonusdrag och detaljer att få kläm på.