Första, Andra, Tredje! (Casper)


Fakta:
Antal spelare: 2-4
Ålder: Från 12 år
Innehåll: 46 antikvitetskort fördelade på 12 olika serier, 8 köpkort, 12 händelsekort, 2 specialtärningar, pengar i olika valörer, spelplan och regelhäfte


I auktionsspelet Första, Andra, Tredje! gäller det att bli rik på antikviteter. I spelet finns 12 olika serier med värdefulla föremål att samla och det kan handla om t.ex. speglar, ljuskronor, tavlor, smycken, keramikpjäser etc. Varje sorts serie omfattar mellan tre och sex olika föremål och naturligtvis blir din serie värd som allra mest när den är helt komplett, ja faktiskt är det så att kort tillhörande icke-kompletta samlarserier i spelets slut blir helt värdelösa! Så tänk dig noga för och satsa allt för att komma över de för dig rätta värdesakerna.

Spelet startar med att alla spelare sitter med några antikvitetskort vardera på handen, därefter vänds ytterligare ett kort upp på spelbrädet. Nu skall detta auktioneras ut till intresserade köpare och den valda auktionsförrättaren slår med den blå tärningen för att bestämma utgångspriset. Tärningens siffra matchas mot rätt rad på antikvitetskortet ifråga och budgivningen startar. Varje spelare höjer budet eller passar. Visar det sig att man varit med och trissat upp priset och själv vinner auktionen men sen inte kan eller vill betala (vilket är fullt tillåtet) måste man böta 10.000:- Det osålda kortet placeras sedan efter ett nytt tärningsslag på spelplanen antingen i lagret, hos en handlare, en storsamlare eller i ett galleri varifrån man senare kan köpa kortet till ett angivet pris. Kort som säljs från lagret betingar de lägsta priserna, sedan blir det dyrare hos handlare, på galleriet och som allra dyrast när man måste köpa av en storsamlare. Men så kan det alltså bli om man inte köper korten på auktionen!

Den som vinner kortet i en auktion, betalar till banken och tar såklart kortet till handen där man bygger ut sin antikvitetssamling. Därefter får vinnaren möjligheten att sälja upp till tre av sina tidigare förvärvade antikviteter, dvs. göra sig av med max tre kort, lämpligen i serier man har svårt att få kompletta. Man väljer ett kort och slår sedan med båda specialtärningarna. Den blå tärningen visar som tidigare till vilken del av spelplanen kortet går (till lagret, handlare, ett galleri eller en samlare) och följaktligen vad lagret/handlaren etc. betalar. Visar nu den röda specialtärningen blankt, dvs. ingenting (en chans på tre), är det bara att ta emot pengarna för föremålet/kortet. Skulle den röda tärningen istället visa 20.000 (en chans på sex) får du tidigare angett belopp + en bonus på 20.000:- (härligt!). Visar tärningen H (en chans på tre) drar du ett Händelsekort innan betalning och följer instruktionerna. Nu kan det visa sig att hela samlingar är värdelösa förfalskningar, du kan få bonus, köpa extra antikviteter osv.

Skulle den röda tärningen visa en nolla (en chans på sex) är det precis det pris lagret/handlaren/galleriet/samlaren vill betala dig för föremålet och varan tvingas nu gå på exekutiv auktion. Nu finns inget fast utgångspris och om du själv har högsta budet får du behålla kortet, annars är det den motspelare som bjuder högst som kanske får kortet till ett fyndpris!

Ja, det var försäljningen av kort/antikviteter, det. Man får, om man vunnit den ordinarie auktionen också köpa några kort från valfria hörn på spelplanen där det ligger antikviteter (om det nu gör det och återigen handlar det om lagret, handlaren, galleriet, samlaren, av vilka man köper till olika kostnadsnivåer). För att köpa krävs också att man lämnar in ett Köpkort. Sådana blandas i kortleken med antikviteter och kan ibland fås på köpet i samband med vunna auktioner.

Efter en vunnen auktion och eventuella försäljningar och köp, vänds ett nytt antikvitetskort upp till auktion och budgivningen startar igen……. Den som först samlat på sig 750.000:- i kontanter eller värde på kompletta serier kan utropa sig som segrare. I många partier jag spelat kan det gå rätt snabbt att få ihop denna summa varför den såklart kan justeras för kortare respektive längre partier. Visst handlar det mer om tur med kort och tärningar än något annat i det här spelet, men om du inte planerar dina budgivningar eller har vett att köpa/sälja när tillfälle erbjuds så är spelet snart förlorat ändå, oavsett vad tärningarna visar. Första, Andra, Tredje! är ett underhållande auktionsspel med enkla regler. Stark trea blir betyget.