Formula 1 (Ronnie Peterssons) (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 spelare
Ålder: Från 8 år
Innehåll: 1 spelplan, 6 spelpjäser, 18 markeringspjäser i 6 färger, 6 växellådor, 18 depåkort, 18 chanskort, 1 tärning, regler skrivna i locket

Kasta tärningen och se vilken av de sex unika växellådorna du skall få i din racerbil. Sådär ja, nu har du använt tärningen färdigt för resten av spelet… Nu handlar allt om att hantera nämnda växellåda på bästa sätt tävlingen igenom.

Ta dig ur friläget och växla upp. På låga växlar flyttar du enstaka steg framåt, med högre växlar och högre fart erbjuds såklart bättre förflyttning.

Alla växellådor är femväxlade. På växel 1, 2, och 3 får alla flytta 2, 3 respektive 4 steg rakt eller snett framåt på banan. För växlarna 4 och 5 skiljer sig växellådorna åt och 4-ans växel kan för olika spelare innebära 5, 6 eller 7 steg framåt. Högsta växeln kan ta dig 6-8 rutor framåt beroende på typ av växellåda.

Det kan tyckas orättvist att någon eller några spelare kan ha en bättre växellåda med avseende på förflyttningen framåt, men då banan är försedd med flera kurvor där farten är högst begränsad kan de med ”bättre” växellådor och motorer oftare tvingas till hastiga nedväxlingar och inbromsningar för att inte åka av banan. För många stegs nedväxling i ett och samma drag sliter rejält på motorn och kan tvinga dig in i depån. Där kan ett draget kort helt enkelt tillkännage att motorn är bortom räddning och du måste utgå ur spelet.

På samma sätt är det chansartat att dra på för fort i kurvorna som alla har olika tillåten ”maxhastighet” angiven på förflyttningsrutorna. Du får alltså köra fortare än angivet men på egen risk. Ett chanskort kan lika lätt säga att det går alldeles utmärkt att ta kurvan i aktuell hastighet som meddela att bilen är skadad, du är ute ur spelet osv.

Ja, mer än så är det inte till spelet. Bestäm er för att köra ett visst antal varv och ställ upp bilarna till start. Ge gas och växla upp, endast ett steg per drag, och flytta din bil angivet antal steg framåt.

Välj själv om du vill köra på säkerhet eller ta en chans i svängarna och dra när det är lämpligt Chans- och Depåkort och följ anvisningarna.

Formula 1 är helt okej som racingspel om än lite väl simpelt i utförandet. Jag sätter betyget svag trea och rekommenderar hellre Race för den som vill ha ett mer spännande och lite elakare spel, och Formula Dé för mer racingrealism och större variation.