Foqus (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 deltagare, eller 2-3 lag
Ålder: Från 12 år
Innehåll: Regelhäfte, 732 bildfrågor, 3 Foqus-böcker, timglas, spelplan samt 7 spelpjäser
Konstruktörer: Anders Jeppsson, Anders Pålsson

Centralt i spelet är de tre Foqus-böckerna i vilka olika bildkort skall sättas fast, ett i taget. Framför bilden finns sedan ett antal lager plast (3 sidor) som i varierande grad döljer bilden som skall identifieras. Översta lagret låter inte mycket av bilden avslöjas men för varje sida du vänder bort, ju tydligare blir bilden. Fast du får såklart färre poäng ju mer synlig bilden blir. I en av Foqus-böckerna avslöjas delar av bilden genom små kvadrater, i en annan genom cirklar. I den tredje boken låter de delvis täckande sidorna dig se bilden genom olika stora nyckelhål.

Ja, detta är väl spelets koncept i ett nötskal. Sätt fast en bild i en bok och se till att fotot är maximalt övertäckt. Låt en annan deltagare försöka avslöja vad eller vem bilden visar på 8-poängsnivån. Är det svårt att se, vänd bort ett lager och försök se mer på 5- eller 3-poängsnivåerna. Ett poäng får du om du korrekt kan beskriva bilden när alla täckande lager helt tagits bort. Du får göra en gissning per poängnivå under den tiden sand rinner genom timglaset och det gör den under ca 30 sekunder. Så håll inte på för länge med att granska bilden genom filtret på maximala poängnivån, då kanske du helt missar poäng.

Ni kan såklart spela tills någon fått ett visst antal rätt, oavsett poäng, men här finns en spelplan att ta sig över. Gå från start till mål och rör dig framåt det antal poäng/steg du vunnit vid rätt svar. Undvik de gröna blockerande rutorna, dessa måste du gå runt. Du får byta spår på den runda spelplanen men du får inte gå diagonalt, vilket innebär att forcera de gröna rutorna kostar steg som inte för dig framåt. Somliga rutor du hamnar på kan ge dig möjligheten att få dubbla antalet poäng vid rätt svar eller låter dig gissa hur mycket som helst på varje nivå under 30 sek. En tredje typ av specialruta ger dig två bildkort att gissa på.

Det känns lite annorlunda med ett rent bildspel, det måste jag säga. Ofta är det väl framförallt frågor på text som läses i många andra sällskapsspel. Tyvärr fungerar inte Foqus speciellt bra. Spelplanen är förvisso helt okej, men de här Foqus-böckerna med sina lager av plast som döljer/avslöjar bilderna, nej, det blir inget vidare. De bilder som är tydliga och lätta att se, de blir jättelätta redan från start. De bilder som är svåra att avslöja (och de är i majoritet) är just så djävulskt svåra att avslöja att man knappt tittar på 8- och 5-poängsnivåerna, det är liksom ingen idé. Det är bara att göra bilden så synlig som möjlig för att ens ha chans på poäng.

Vidare så känns mycket som ganska mörkt. Man måste spela med en lampa direkt vinklad mot bilden i boken om man skall kunna se något alls, och inte ens då är det speciellt enkelt alltså. Somligt känns också ganska gammalt och ute. Det känns att spelet är från tidigt 90-tal. Här finns det bilmodeller och kändisar som inte varit i hetluften på decennier som av naturliga skäl också gör spelet svårt (eller lite trist….).