Flussfieber (2F-spiele)


Fakta:
Antal spelare: 2-5 deltagare
Ålder: 8+ år
Speltid: 30 min
Innehåll: 6 dubbelsidiga spelplaner, 10 spelpjäser, 45 timmerstockar, 90 spelkort, regler
Konstruktör: Friedemann Friese

Tyska Flussfieber skulle kanske heta något i stil med Flodfeber i en direkt svensk översättning. Spelet har i engelsk version fått det fantasifulla namnet Fast Flowing Forest Fellers (motsv. Snabbflytande skogstimmerhuggare), jag tycker båda namnen ger en rätt träffande beskrivning om vad det hela går ut på.

Flussfieber är ett racing-spel där det gäller att vara först med att flytta sina båda timmerhuggare från start till mål längs en flod.

Spelytan består av flera dubbelsidiga kartongbitar i olika format som kan pusslas ihop till en flod av varierande längd, bredd och svårighet att forcera. Det gör spelet mer attraktivt i och med att det går att styra såväl speltiden som utmaningen för deltagarna.

Gott om strida strömmar finns det i floden och dessa gäller det att utnyttja smart, antingen till att ge sig själv extraskjuts framåt eller för att knuffa iväg motspelare och stockar åt andra håll, ur vägen för dig. Ja, stockar ja, dessa kan placeras ut inför spelstart i varierande antal och utgör såklart extra hinder här och var tillsammans med smala prång och klippor där du inte vill fasta bakom andra spelares pjäser.

Då vi ju rör oss i en flod och saker och ting flyter omkring är det fullt möjligt att knuffa upp till två andra föremål (sin egen andra pjäs, motståndarpjäser och stockar) framför sig när man själv rör sig. Skall du knuffa dig själv framåt måste du såklart hålla ihop dina båda pjäsers förflyttning så långt det går…… Spelplanens rutor är dock 6-sidiga och man kan till stor del flytta runt och knuffa motståndare åt alla möjliga håll och kanter…..

Man förfogar över en man och en kvinna på sina respektive stockar som spelpjäser och alla deltagare har varsin egen bunt med blandade förflyttningskort. Man börjar med 3 kort på handen, använder ett var gång det är ens tur och drar sedan ett nytt så att man alltid har 3 kort att välja bland. Problemet är just det här med de blandade korten. Det finns specifika kort för mannens respektive kvinnans förflyttning.
Säg att du verkligen vill flytta mannen framåt och så sitter du bara med kort för förflyttning av kvinnopjäsen, tja det är inte mycket du kan göra åt det. Det är bara att låta mannens pjäs stå still och flytta det du kan…… På respektive spelkort anges såklart också maximal tillåten förflyttning, 1-5 steg/gång. Ett kort i din hög med kort är en joker som låter dig flytta valfri egen pjäs 3 steg. Skulle du få en av pjäserna i mål gäller såklart alla kort för den pjäs som är kvar, oavsett illustrationen.

Detta är ett rätt gulligt och lagom underhållande sällskapsspel för hela familjen även om det går att spela riktigt elakt om nu någon skulle vilja det. Och det vill man här! Flussfieber är lättsamt och lätt att få grepp om. Den som vill ha ett spel med mycket klurande och en rejäl taktisk utmaning bör ta ett annat spel.