Five Tribes (Days of Wonder)


Fakta:
Antal spelare: För 2-4 spelare
Ålder: 13+ år
Speltid: 40-80 minuter
Innehåll: 30 spelplansbrickor, 2 set vardera med 11 kameler och 2 omgångsmarkörer, 2 set vardera med 8 kameler och 1 omgångsmarkör, 10 palats, 12 palmträd, 22 djinnkort, 54 resurskort, tygpåse med 16 gula, 18 röda, 18 blå, 18 gröna och 20 vita pjäser, småbräden för auktion och turordningsmoment, 5 ark med sammanfattade regler och beskrivning av djinnkorten, poängblock, 96 mynt, regelhäfte
Konstruktör: Bruno Cathala

Days of Wonder är kända för att göra bra spel, högkvalitativa och snygga. Five Tribes är inget undantag. Det lite sorgliga är att spelet i mina ögon bara är just det, bra, och inte alldeles perfekt som jag hoppats! Trots en rätt lockande uppsjö av färger och former och fantastiska illustrationer, känner jag faktiskt ingenting av det arabiska temat. Här skall jag vara en främling i främmande land, bland andar, kameler, öken och storslagna palats på jakt efter kontroll över sultanatet Nagala och det hela känns rätt torrt och lite intetsägande, klart oglamouröst och inte så värst spännande.

Speltiden uppgiven till 40-80 minuter kan nog närma sig den övre gränsen och mer därtill om det vill sig illa. Det här är ett spel där man kan sitta och granska spelbrädet, länge, länge, och fundera kring det allra bästa draget att göra. Var tjänar man mest på att utföra sin action? Var och hur undviker man att skapa ett guldläge för nästa spelare i tur? Man ser var spelets alla pjäser befinner sig, man kan genast se eller klura ut vart de alla kan ta vägen. Ja, på så sätt är detta lite som schack, bara det att spelytan har hela 90 pjäser (i spelets början i alla fall) som tillhör alla spelare att ta hänsyn till.

Den som säger att det bara är att välja något, vad som helst av allt som står till buds, för att driva på tempot och få igång fortsatt spel har helt enkelt valt helt fel spel. Att ta Five Tribes så lättsamt gör ju egentligen hela spelet orätt. Det här är ju i mycket ett matematiskt spel. Om jag gör si, hur många poäng får jag då? Om jag gör så, hur mycket blir det? Varför skulle man inte vilja engagera sig i poängutdelningen och sträva efter bästa möjliga utfall?

Till skillnad från schack är det dock helt omöjligt att planera framåt, i alla fall om du spelar Five Tribes med 3-4 deltagare.

I precis vartenda spelardrag byter de här spelfigurerna plats, vilket för varje spelare i tur hela tiden skapar ett helt nytt läge att förhålla sig till. Att tänka på nästnästa drag känns rätt onödigt för så väldigt mycket kommer med stor sannolikhet att ha förändrats, särskilt då i spel med många deltagare. På enbart två spelare är detta i något större utsträckning en ren hjärnornas kamp. Efter ett enda drag som motståndaren gör kan det vara du själv igen, ja här går det ju faktiskt att kunna planera något bättre och mer framåt.

Med 3-4 spelare infinner sig således en del väntan. (Nåja, det kan det göra på två spelare också). Särskilt om någon är en långsamtänkare som vill bedöma varje möjlighet. Visst bör du alltid vara uppmärksam på hur en motspelare spelar, vilka pjäser denne flyttar, var de hamnar, vilka poäng och kort som denne eftersträvar, men du kan liksom inte göra så mycket. Sitt och titta, vänta på din tur. Kanske är det en spelare till före, och sedan ytterligare en… Five Tribes är tyvärr inte så värst interaktivt. Var och en klurar lite för sig själv, därefter flyttas en pjäs eller två, eller fler…

Fast med 3-4 spelare blir å andra sidan spelets auktionsmoment lite mer festligt än vad det fungerar bra på bara två. I Five Tribes måste du i varje spelrunda delta i en auktion om spelordning. Det säger sig kanske självt i ett spel som detta att när de riktigt bra möjligheterna till många poäng, viktiga pjäser, kort etc. dyker upp så vill man spela först, inte sitta sist och kanske gå miste om allt. (Fast å andra sidan kanske det dykt upp ett nytt bra läge när det är din tur… vem vet?)

Nåväl, ge ditt bud. Vill du ge 1-3-5-8-12 eller 18 guldmynt för att få spela först? De här positionerna tas såklart enligt principen först till kvarn och naturligtvis är det högsta budgivaren som får inleda omgången, med övriga i fallande budordning. Du kan om du vill erbjuda noll och intet, det får faktiskt både en och två och tre deltagare göra. Det lite kluriga här blir då att den förste som bjuder noll spelar absolut sist. Näst förste noll-budare blir näst sist. Med det här systemet kan man alltså vara den tredje som erbjuder absolut ingenting och ändå få spela näst först…

Fast kanske är det som sagt allra bäst att vara först. Sedan kan resten av turordningsplatserna kanske kvitta. Eller inte, det beror ju på. Kom bara ihåg att du satsar och spenderar dina guldmynt i de här auktionerna och att guldmynt du har kvar samtidigt ger dig poäng i slutet. Här i Five Tribes finns många sätt att samla de poäng som leder till segern. Ett av dem är att byta guldmynt mot poäng i relationen 1:1.

I spel med två deltagare hanterar var och en två egna pjäser i auktionsmomentet. En spelrunda blir således omfattande fyra drag även om bara två spelar. Kanske kan man med framgång i auktionerna få spela två gånger direkt efter varandra och därmed lite bättre kunna skapa och ta tillvara goda poängmöjligheter? Eller, så kan siste spelaren med de två sista turerna, men ändå med dessa i följd, skapa något minst lika vinstgivande? Ja, du.

Nåväl, bygg upp spelytan, pussla ihop en ny var gång du spelar. Det blir olika möjligheter och poäng hela tiden. Ta de 30 olika brickorna och lägg dem i en rektangel, 6 x 5.

Stoppa sedan handen i tygpåsen med de 90 pjäserna och dra slumpvis upp 3 träpjäser, 30 gånger. Javisst, placera 3 pjäser på varje bricka. Här finns nu vita, gula, gröna, röda och blå pjäser blandade om vartannat, dessutom olika många av dem till antalet i spelet. Tre likadana kanske på ett ställe, tre olika pjäsfärger någon annanstans. Även den här startuppställningen kommer såklart att vara annorlunda precis varenda gång du spelar.

Blanda och vänd nu upp 9 spelkort i en rad på bordet, bredvid pjäsområdet. Gör detsamma med 3 stycken djinn-kort. Spelkorten avbildar antingen en fakir eller endera av nio olika handelsvaror (elfenben, juveler, keramik, vete, fisk, tyger etc.) Somliga av dessa varukort är mer vanliga än andra. Ju fler olika du samlar i en lång serie (eller många korta) desto fler poäng finns att få i slutet.

Djinnkorten ligger på bordet som ett slags jokrar, det kommer speciella möjligheter med varje enskilt kort. Fler poäng finns att vinna och olika sätt att ändra spelets regler dyker upp, du kan vinna omedelbara fördelar, sabotera för motståndare etc.

Sådär, dags att börja. Det hela startar alltså med det där auktionsmomentet. I vilken ordning skall deltagare spela i den här rundan? En spelare inleder med ett bud, betalar motsvarande summa och ockuperar motsvarande fält på turordnings-/budgivningsslingan. Övriga erbjuder sina summor och när alla är klara har ordningen bestämts. Alla spelar sedan sina respektive turer. Har någon eller några införskaffat sig ett spelkort och/eller djinnkort fyller man på med nya kort innan nästa auktion tar vid inför ett nytt spelvarv.

Och vad gör man då i sin tur? Jo, tar upp samtliga pjäser från valfri spelplansbricka och placerar sedan ut dem igen, en i taget. En pjäs per bricka, varje bricka såklart i anslutning till en föregående, i raka led. Diagonal förflyttning är inte tillåten och du får aldrig omedelbart gå tillbaka till den bricka du just kom ifrån. Den sista pjäsen du skall placera ut måste dessutom landa på en bricka där det redan finns minst en likadan pjäs! Javisst, sista pjäsen – samma färg, blir regeln.

Detta innebär såklart att du inte kan gå helt fritt på spelplanen. Du måste också tänka kring vad det är du vill uppnå och se till så att du sparar rätt pjäs till sist. När du placerat ut din sista pjäs, skall du nämligen genast plocka upp den och alla andra i samma färg på aktuell bricka (Du har nu minst två pjäser i samma färg i din hand).

Har du helt tömt spelplansbrickan från pjäser är den brickan din. Sätt ut en träkamel i din spelfärg för att markera ägarskap. Brickan kan aldrig tas ifrån dig och är värd det antal poäng som står skrivet på den. Finns där fortfarande en eller flera pjäser i andra färger kan du såklart inte ta över brickan – än!

Utför nu den handling som förknippas med just den pjäsfärgen du har i din hand.

Gula pjäser placeras framför dig på bordet. De är värda 1 poäng/styck vid spelets slut. Du kommer också att få +10 poäng för varje annan deltagare som har färre gula pjäser än vad du har, när spelet är slut.

Vita pjäser ställer du också framför dig. De är värda 2p/styck vid spelets slut, men kan också dessförinnan användas som betalning för djinnkort eller för att aktivera specialkrafter på djinnkorten.

Gröna pjäser som du plockat upp skall läggas tillbaka i tygpåsen och syns inte till mer i spelet. Du får dock ta lika många spelkort från de uppvända, som du la tillbaka pjäser i påsen. Du måste dock börja plocka dina kort i tur och ordning bland de som finns tillgängliga, vilket innebär att du kanske inte alltid fullt ut kan få alla de kort du vill. (Fyller på igen gör man som sagt inte förrän samtliga spelare spelat hela rundan).

Blå pjäser ger dig pengar, pengar du använder i auktionerna eller sparar som poäng i slutet. Se efter hur många spelplansbrickor (av de max åtta runt + den du kommit till) som bär en blå poängsymbol. Ta antalet brickor med blå symbol (somliga kan vara rosa istället), multiplicera med antalet blå pjäser du lägger tillbaka i tygpåsen, och då får du din summa pengar att förstärka kassan med.

Sist och slutligen har vi röda pjäser. Dessa tillåter att du dödar en annan pjäs i spelet, antingen en på en spelplansbricka, eller också en vit eller gul som någon annan spelare samlat framför sig. Du kan dock inte välja helt fritt av dem på spelplanen utan kan bara gå ett visst antal brickor bort från där du står, beroende på hur många röda pjäser du tog upp. Efter mordet går offret plus de röda ned i påsen…

Så här kan man alltså kanske helt tömma en spelplansbricka på pjäser och sålunda vinna ägarskap och poäng, alternativt reducera poäng och möjligheter för en motståndare.

När du sedan utfört draget utifrån pjäsfärgen, kommer nästa moment. Dags att nu utföra handlingen som själva spelplansbrickan ifråga tillåter. Här kan du nu få placera ut ett palmträd eller ett palats (för extra poäng till ägaren av brickan), betala en slant för att få köpa dig fler spelkort med fakirer eller varor av de uppvända, eller betala med vita pjäser för att köpa ett djinnkort.

Fakirkorten har jag visst inte sagt något om, de är ett slags jokrar. Antingen så används de tillsammans med röda pjäser och utökar räckvidden för ett mord eller så är de med de blå pjäserna och ökar på multipeln vid pengautdelningen. Annars så kan de komplettera/ersätta vita pjäser i djinnsammanhang.

När någon spelat ut samtliga sina kameler för maximalt ägarskap av spelplansbrickor spelas rundan till slut, eller så dör spelet på grund av att det saknas möjliga drag på brädet. Sedan är det dags att summera sina poäng. Det kommer att krävas en penna, ett protokollblock medföljer spelet.

Räkna poäng från vita och gula pjäser, addera poäng från brickorna du äger på spelplanen. Lägg till eventuella bonuspoäng från palmer och palats. Konvertera dina pengar till poäng. Ta poängen från dina djinnkort och därtill från eventuella specialeffekter. Plocka också fram alla dina varukort och bygg ihop en eller flera långa serier av olika kort och ta emot ett visst antal poäng.

Mest poäng vann spelet! Grattis!!!

Snyggt och rejält, varierat och annorlunda. Men samtidigt inte mycket tema, lite torrt och väldigt matematiskt, framförallt väl mycket väntan mellan ens turer, särskilt med fyra deltagare. Kanske lite lång speltid för vad som erbjuds, i mitt tycke. Det här hade jag som sagt velat gilla lite mer, nu blev det istället en liten besvikelse, om än ändå helt okej, eller rentav lagom bra. Så medelbetyg blir vad som utdelas. Varken mer eller mindre.