Finans (Alga)


Fakta:
Antal spelare: 2-6 deltagare
Ålder: Från 9 år
Innehåll: Spelplan, 2 tärningar, 6 spelpjäser, 2 kortlekar med aktier, obligationer etc, industrier, byggnader samt ett antal sedlar i olika valörer och ett regelhäfte

Detta är spelet Finans och det har många likheter med det andra stora, klassiska ekonomispelet. Jag tänker såklart på Monopol. Även här handlar det om att tjäna mycket pengar och spelplanens rutor är indelade i olika grupper. Dessa rutor och grupper utgör olika värdefulla företag och man strävar efter att köpa tomterna (dvs. spelrutorna). Det är också tillåtet att bebygga tomterna när de väl förvärvats och hamnar ens spelpjäs på någon annan spelares tomt måste man betala hyra. Efter varje fullbordat varv runt spelplanen får man en slant och då och då drar man kort som kan ge extra bonuspengar, olika straffavgifter eller rentav skicka en i fängelse. Ja, så långt alltså väldigt likt Monopol. Det är dock skillnaderna som gör Finans till det mer underhållande och spännande spelet i mitt tycke.

Till skillnad från Monopol handlar det inte bara om att ha tur och hamna på en viss spelruta för att först få köpa tomten, nej, när du är i Finans-banken, får du i ditt drag alltid köpa en tomt (om du har pengar) och Finans-banken besöker du i stort sett alltid en gång per varv runt spelplanen. Väl i Banken får du dessutom köpa valfri ledig tomt så det är bara att titta sig omkring och välja något som lockar och verkar bra.

En annan stor skillnad från Monopol är också att det inte bara handlar om tomter. Det finns aktier i alla företag/tomter att förvärva också och dessa får man också handla i Banken, även nu en valfri ledig per besök. Det lite festliga är också att man får handla aktier i företag vars tomter faktiskt ägs av andra spelare, så först till kvarn. Den som köper tomten först är såklart den som får bebygga den och därmed ta in eventuell hyra, men aktien kan mycket väl i nästa varv köpas av någon annan…..Lurigt.

Spelets mål är inte bara att tjäna en viss summa pengar. Man måste också äga några kompletta företagsserier med såväl alla tomter som samtliga tillhörande aktier. Är dessa utspridda på flera spelare kan det bli en kostsam affär att ta kontrollen som krävs för seger. Att investera i byggnader på sina tomter är inget krav. Vill man hellre spara pengarna till aktier gör man det, men hus på tomten ger extra intäkter i form av högre hyra.

Japp, det finns fler saker som skiljer Finans från Monopol. Förflyttning runt spelplanen sker genom kast med bara en tärning. Ja, tills du vill investera intjänade pengar i en ny bil och ta dig runt fortare vill säga. Och intäkterna du får varje varv är ingen exakt summa varje gång. Ett tärningskast ger dig 5000:- per tärningsöga så dina intäkter kan radikalt skilja sig åt varv efter varv. Detta gör såklart spelet mer spännande. Och så kan det bli aktieutdelningar och dåliga tider och goda tider i spelet och ja, långa tider höll jag på att säga, för i likhet med Monopol kan spelet dra ut på tiden. I långa loppet kan det såklart bli ganska tröttsamt med allt tärningskastande och förflyttningar varv på varv runt spelplanen och alla pengar som byter ägare i väntan på någons konkurs, men Finans förtjänar helt klart en stark trea i betyg. Och jag väljer Finans före Monopol vilken speldag som helst.